GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ile MHP Grup Başkanvekili Selehattin Şahin, İZBETON tarafından Emrez Mahallesi'nde yapılan kentsel dönüşüm çalışmasına yönelik suç duyurusunda bulunmuştu.

SOYER SERT TEPKİ GÖSTERDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atmaca ve Şahin'in  İZBETON'un kentsel dönüşüm inşaatını İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi'ne yaptırmasını konu edinerek, "Çıkar amaçlı organize suç örgütü kurmak, ihalesiz iş görme ve ihale kanununa muhalefet, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, usule aykırı işlem tesis etme ve yolsuzluk" iddialarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yetkilileri, iştiraki İZBETON ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi'ne yönelik suç duyurusunda bulunmasına sert tepki gösterdi. Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etap kentsel dönüşüm temel atma töreninde konuşan Soyer, "Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuşlar. Yazıklar olsun. Bu kriz ortamında olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente vereceği zararı umursamıyor" ifadelerini kullandı.

ATMACA VE ŞAHİN'DEN, SOYER'E AÇIK MEKTUP
AK Partili Atmaca ve MHP'li Şahin, Başkan Soyer'in "Yazıklar olsun" çıkışı sonrası "Tunç Soyer'e açık mektup" başlığıyla bir metin yayınladı.

Atmaca ve Şahin'in yayınladığı açıklama şöyle:
Sn Soyer Örnekköy temel atma töreninde, “Bu kriz ortamında olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente vereceği zararı umursamıyor.” Cümlesiyle bizi şahıslara ve kente zarar vermeye çalışmakla itham etmiş.
Sn Soyer’e soralım;
1. Siz seçim zamanı söz verdiğiniz kapalı pazaryerini bile 3 yıldır yapamadınız. Bütüncül imar planı olmayan 122 hektarlık alanda kentsel dönüşümü nasıl yapacaksınız?
2. Aktepe – Emrez, 2012 yılında 5393 sayılı kanunun 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmiştir. Bu kanun çerçevesinde ihalesiz iş yapmak mümkün değildir. Bu kriz ortamında ürettiğiniz çözüm, ihalesiz iş yapmak mı?
3. 5393 sayılı kanunun 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilen, mülkiyeti İBB’ye ait (milli emlaktan satın alınmış) bom boş arsada bulunan 50-60 m2 kaçak wc yi riskli bina tespitiyle 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu kapsamına almak mı ürettiğiniz çözüm?
4. 10 yıldır 122 hektar alanın bütüncül imar planlarını yapmak yerine, sadece mülkiyeti İBB ye ait 2348 ada ve 2349 adanın 3 emsal ile 1/5000 ve 1/1000 imar planlarını yapmak, vatandaşa ait alanlarda kentsel dönüşüm imar planlarını yapmamak ve yurttaşlarımızı 1,5 emsal üzerinden anlaşmaya zorlamak mı ürettiğiniz çözüm?
5. Bir yıl önce İZBETON için meclis kararı alıp imza töreni ve zemin etüdü hariç hiçbir iş yapmadan, bir yıl sonra sahaya koopertaifleri kurtarıcı gibi sürmek mi ürettiğiniz çözüm?
6. Milli emlaktan 12 milyon TL bedelle aldığınız 1200 konutluk 80 dönüm arazide, kat karşılığı vererek her bağımsız bölümün İBB ye maliyeti sadece ve sadece 20 bin TL iken, bu konutları vatandaşa ortalama 1 milyon bedelle satılması mı ürettiğiniz çözüm?
Sn Soyer hangisine isterse ona cevap verebilir, ama biz bu soruları sormaya devam edeceğiz. Sn Soyer’in bu konulara hakim olmadığını düşünüyor , kendisini yanlış bilgilendiren ve yönlendiren bütün bürokratlarını derhal görevden almasını tavsiye ediyoruz.
Eğer davet ederse, konu hakkındaki bilgi ve belgeleri kendisiyle paylaşmaya hazırız.