Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan dokuzuncu oturumu Başkan Soyer yönetiminde gerçekleşiyor. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı Bütçe ve Performans görüşmeleri yapılıyor. 

TİYATRAL AÇIDAN MUHTEŞEMDİ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Özgür Hızal, geçtiğimiz süreçte Başkan Soyer’in hayata geçirdiği projelerin yetersiz olduğunu öne sürdü. Hızal, “1 yıldır devam eden salgın ve maalesef hepimizi derinden 30 Ekim depreminde kurumların İzmir’e verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Tunç Soyer göreve geldiği günden itibaren, 600 gün geçti. Geçtiğimiz günlerde Sayın Soyer 550 günlük bir sunum yaptı. 550 günde gözümüzden bir şey mi kaçtı diye birkaç kez bu sunumu izledik. Sayın başkanın sahne performansı çok harikaydı. Sahne, ışıklar… Tiyatral açıdan muhteşemdi. Ama maalesef İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı yerel yönetim açışından bizce başarısız bir yönetim sergiledi. Sanki 31 Mart seçimlerinden önceymiş gibi şunları, bunları yapacağız. Sanki aday konuşması yaptı. evet her şey 600 gün içerisinde yapılamaz ama önemli işler yapılabilir. İzmir’i büyük bir 9 milyar bütçesi olan reklam ajansına çevirdiğini söyledik” dedi.   

SOYER 15 YILA YAPILAN BORÇLANMAYI İKİ YILDA YAPTI 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz 15 yılda yaptığı borçlanmayı iki yıllık dönemde yaptığını belirten Hızal, “İzmir Büyükşehir’in gideri 9 milyar., geliri ise 7 milyar hedefleniyor. Yani 1,2 milyar borçlanma planlanıyor. Geçen yıl 1,5 milyardı. Geçen 600 gün ve önümüzdeki bir yıldan bahsediyoruz. Yani iki yılda yaklaşık 3 milyar. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 15 yılda yapmış olduğu borçlanmaya neredeyse eşit. Bu yılki borçlanmaya baktığımızda bütçenin yaklaşık yüzde 20’si. İlkesel olarak borçlanmaya karşı değiliz. Birçok borçlanma önergesine evet dedik. Bundan sonra borçlanma performansı devam ederseniz, tavrımız değişir. Böyle devam ederse Büyükşehir’i çok karanlık günler bekliyor. Yüksek kredi notu bir yıl sonra aynı kredibiliteyle karşımıza çıkamayacak” diye konuştu. 

ŞİMDİYE BİN CİVARINDA BAĞIMSIZ BÖLÜM DÖNÜŞÜMÜ YAPILDI 

Kentsel dönüşümde hedeflenin altında olduğunu belirten Hızal şunları söyledi:
“600 gün boyunca deprem birinci önceliğimiz diyen siyasi irade, şimdiye kadar neler yapılmış. 7 bölgede 35 bin bağımsız bölümlerle ilgili ne gibi çalışma yapılmış. Şimdiye bin civarında bağımsız bölüm dönüşümü yapıldı. Sağlıklı bir planlama yapıldı. 100/1000’liklerde sorunlar çözüldü. Neden hala yapılamıyor.”

İKİ BİN PERSONELİNİZİ O BİNAYA NASIL SOKACAKSINIZ
Hızal konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kendi evimizi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Binasını dönüştürmedik. O binanın hasar tespiti henüz önümüze gelmedi. Bana gelen bilgiye göre bina az hasarlı raporu almış. Hadi biz gireceğiz de orada çalışan 2 bin personeli nasıl o binaya sokacaksınız. Bu 20 ayda deprem, kentsel dönüşüm ile ilgili, deprem master planı yapıldı, hayır. Biz yapılması yönünde talepte bulunduğumuzda bize ulaşım master planı gösterdiler. Sonra hatta olduğunu söyledi. İzmir’de tsunamiye hazır mı, geçtiğimiz depremde ne yazık ki bir vatandaşımız hayatını kaybetti ve milyonlarca zarar oldu.  Deprem daire müdürlüğüne 22 milyon 571 bin TL aktarmış, şimdi revize edilmiş, rakam biraz daha yukarıya çekilmiş. Temsil ve tanıtma giderlerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tam 54 milyon TL ayırmış. Geçen yıl bu oran 32 milyondu. Yüzde 41 yıllık bu oranda artmış.”

‘NEDEN TRAFİK SIKIŞIYOR?’

“Depremle ilgili bu kadar hassas bir kentte alternatif yolların önemini gördük” diyerek konuşmasını sürdüren AK Partili Grup Başkanvekili Hızal, şu açıklamalarda bulundu: “Buna da yaklaşık 1 milyar 597 milyon gibi bir bütçe ayrılmış. Ancak Sayın Başkan’ın seçim öncesi vaatlerinde ‘111 kavşakta düzenleme, 3 noktada trafiği yerin altına alacağız, yeni yollar yapacağız, otopark kapasitesini artıracağız’ demiş. 600 günde yeni yollar mı yapılmış, hayır. Trafik yerin altına mı alınmış, hayır. Karşıyaka ve Konak arasında şeritler değiştirilmiş. Bu geçmiş yıllarda da vardı. 9 milyar bütçenin 1.5 milyarını ayıran İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yatırımlar bunlar. Bu yıl yaklaşık 900 milyon bakım, onarım ve asfalt çalışmalarına ayrılmış. Bunlar zaten günlük faaliyetler. Bir adet yeni imar yolu yapılması planlanıyor. Ayrılan bütçe 1 milyon. Araştırdığımda, ‘Yol yapılmaz kesinlikle, bazı yerlerine şantiye yapılabilirsiniz bazı yerlerinde olmaz’ denildi. 1.5 milyar içinde 1 milyon… Ondan sonra neden bu trafik sıkışıyor, onu konuşuyoruz. Sadece bu örnek bile bütçe performansında hiçbir şey olmadığını bize gösteriyor.”

‘GÖNÜL İSTERDİ Kİ…’
Konuşmasına, İzmir’in eski belediye başkanlarından Behçet Uz’un yaşadıklarından örnek vererek tamamlayan Hızal, “Mustafa Bey’in bahsettiği gibi hiç de iç açıcı durum yok. Evet, tüm dünyadaki ekonomik daralma var. Bunun yansımalarını ülkemizde ve şehrimizde görüyoruz. İnşallah bunu elbirliği ile atlatacağız. Ancak mazeret üretmek, ekonomik anlamda sorunları dile getirip yatırımları kaldırmak işin en kolay tarafı. 1930’lu yıllarda bu şehirde neler yapıldığını gördük. Bize düşen görev, iktidarı muhalefeti fark etmez. Özelikle 30 Ekim sonrasında bembeyaz bir sayfa açmak… Çünkü yeniden hadiseler, acılar yaşanmamalı. Bugün bu bütçe ve performans bizce hatalı. Eleştirilerimizi yaptık, düzeltmek sizin elinizde. Düzeltirseniz 30 Ekim sonrasında nasıl bir işbirliğine girdiysek bu şehrin inşası için yeniden açığız. Gönül isterdi ki bu bütçe hatalarla dolu olmasın. O nedenle grubum adına bu bütçeye olumsuz oy vereceğimizi açıklıyoruz” diye konuştu