GÜNDEME BAKIŞ- Emperyalizme karşı ilk kurşunun atıldığı, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan kent İzmir, 9 Eylül’ü törenlerle kutluyor. 9 Eylül törenleri, saat 09.00’da Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden Zafer Yürüyüşü ile başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüşte yüzlerce İzmirli, 350 metrelik Türk bayrağını omuzlarında taşıdı. 7’den 70’e vatandaşlar, marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Yürüyüşe, il başkanları, milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.

ÇELENK SUNUMU YAPILDI
Protokol daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreninde yerini aldı. İlk olarak İzmir Valisi Erol Ayyıldız tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi, ardından sırasıyla Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından çelenk sunumu gerçekleştirildi. Törene, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın ve siyasi partilerin milletvekilleri de katılım gösterdi. Çelenk sunumlarının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

SOYER VATANDAŞLAR TEK TEK SELAMLAŞTI
İzmir’in kurtuluşunun 97’inci yıl dönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan kutlamalarda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, programı takip etmek için gelen vatandaşlarla bir araya geldi. Soyer, kürsü konuşmalarından önce vatandaşların bulunduğu platforma giderek tek tek selam verdi. Soyer’in bu davranışı vatandaşlardan beğeni topladı.  

9 EYLÜL’Ü HATIRLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül’ün önemi vurgu yaparak başladığı konuşmasında, “Kıymetli İzmirliler, demokraside, kültürde, sanatta, sporda, siyaset ve ekonomide, özetle yaşamın her alanında; hem kökleri sağlam, hem de yenilikçi eserler meydana getirmek için 9 Eylül’ü hatırlamaya çok ihtiyacımız var. Bunu, içinde bulunduğumuz şartlar ne kadar zor olursa olsun başarabilmeliyiz, başaracağız Gazi Mustafa Kemal’in ordulara ‘İlk hedefiniz Akdeniz’ diyerek verdiği tarihi sözle başlayan ve 9 Eylül 1922’de, İzmir’in ve ülkemizin emperyalizmden kurtuluşunu sağlayan zaferin 97. yılında, sizlere hitap etmek büyük bir şeref” diye konuşu.

TEK VÜCUT OLMANIN GÜCÜ HALİNE GELDİK  
Ülkeyi ortak akılla geleceğe taşınması gerektiğini belirten Soyer, “ 9 Eylül sadece İzmir için değil, bir bütün olarak ülkemizin tarihi açısından çok önemli bir tarih. Zira İzmir’in kurtuluşuna sahne olan 9 Eylül zaferi, 1923'te Lozan Barış Antlaşması ile Anadolu’nun tümüyle bağımsızlık kazandığı bir sürece yön vermiştir. 9 Eylül, iktisatta ve siyasette, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yeni sözler söylemeye başladığımız gündür. İzmir ise, ilk kurşunu atarak ‘Kurtuluş Savaşı’nı; işgalin bittiği gün ise ‘Kuruluş Seferberliği’ni başlatan şehirdir.  Kurtuluştan kuruluşa giden bu tarihi yürüyüşte, hiçbirimiz arasında siyasi uçurumlar yoktu. Farklılıklarımızı; ayrışmanın değil, bütünleşmenin, tek vücut olmanın gücü haline getirdik ve ülkemizi emperyalist devletlerin işgalinden hep birlikte kurtardık.  Bugün yine aynı şiarla, İzmir’i ve ülkemizi ayrışma ve kutuplaşmalardan arındırarak; birlikle, bütünlükle, ortak vicdan ve akılla geleceğe taşımayı hedefliyoruz.  Kurtuluşun 97. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve her türlü zorluğa rağmen dünya tarihinin en büyük direnişini gerçekleştirenleri, minnet ve rahmetle anıyorum. Onların dirayeti ve cesaretinin, hepimize ilham kaynağı olmasını temenni ediyorum. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu, kutlu olsun!” dedi.