GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, “3 Mayıs’ı bundan sonra Dünya İzmirliler Günü olarak kutlayacağız” açıklaması tartışma çıkardı. AK Parti ve MHP cephesinden Soyer’e sert eleştiriler gelirken, CHP’den aynı sertlikte Cumhur İttifakına yanıt geldi.  

2013’TE BENZER TARTIŞMA!
2013 yılında dönemin AK Parti Milletvekili ve 9 Eylül İzmirliler Platformu Başkanı Rıfat Sait bir açıklama yaparak, bundan sonra 9 Eylül’ü Dünya İzmirliler Günü olarak kutlayacaklarını açıklamış, 10 Eylül’de bir resepsiyon düzenlenmişti. Resepsiyona dönemin İzmir Valisi Mustafa Toprak,  yine dönemin Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Muçaj, sanatçı Gönül Yazar, Niran Ünsal, İsmail Özkan ve Ege, bazı ilçe başkanları ve vatandaş katılmıştı.

KOCAOĞLU’NDAN SERT ELEŞTİRİ GELMİŞTİ!
İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sait’in bu organizasyonunu “çakma” olarak nitelendirmiş ve, “Bizim değerlerimizle, kurtuluşumuzla, atalarımızın şehit olup, gazi olup kazandığı toprakları, kutsal günümüzü sabote etmeye kalkanlara tüm İzmirliler olarak hesap sormak zorundayız. Çünkü bu dünyada da öteki dünyada da bizim için canlarını feda edenler hesap soracaklar. Onlar bize, ‘bu memleketi biz kurtardık siz kutlamıyorsunuz, çakma İzmirliler gününü kutluyorsunuz’ diyecekler” diye konuşmuştu.