Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Hack4Energy”, bu yıl da temiz enerji ve çevre teknolojileri alanındaki fikirlerin gelişmesine ortam sağlayarak, girişimcileri cesaretlendirdi.

Hackathonlar, girişimciler için tüm dünyada hem bir yarışma ve hem de bir paylaşım platformu olarak görülüyor. Hackathonlarda, farklı uzmanlık alanlarında çalışan girişimciler bir araya gelip sınırlı bir zaman dilimi içinde, kendilerine verilen bir sorunla ilgili ortaya yeni bir çözüm çıkarmaya çalışıyor. Yeni girişimcilerle tanışıp, girişimcilik kültürünü öğrenmek ve tüm insanlığa faydalı olacak çözümler üretmek hackathonların temel amacı. Bu etkinlikler, şehirlerde girişimcilik kültürünün gelişmesine önemli katkılar sağlıyor.

İZKA, İzmir’de girişimcilik ekosistemine yönelik yapmış olduğu strateji çalışmalarında yer alan şekilde, girişimcileri konusunda uzman iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya getiren bu yenilikçi etkinlikleri, İzmir’in gelişen sektörlerine yönelik olarak farklı kurumlarla işbirlikleri halinde düzenliyor.

Kesintisiz 35 saat süren Hack4Energy 2018, İZKA, Teknopark İzmir ve uluslararası bir fon kuruluşu olan Green For Growth Fund işbirliğiyle düzenlenirken, 13 girişimci ekip, özel sektörden ve akademisyenlerden oluşan konusunda uzman 21 mentörden destek alarak yarıştı.

İZKA’nın güdümlü proje desteğiyle geçtiğimiz yıllarda kurulan Teknopark İzmir İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe katılan ekipler, temiz enerji ve temiz teknolojiler odağında 2 gün boyunca hızlandırdıkları iş fikirlerini; hazırladıkları sunumlar, maketler ve ara yüzlerle jüriye sundu. Yenilikçi, özgün, ticarileştirilmeye en uygun çözümler jüri tarafından ödüllendirildi.

Hack4Energy hakkında görüşlerini dile getiren İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜDEN; “Hack4Energy bu yıl da yine çok dolu bir etkinlik oldu. Genç arkadaşlarımız çok güzel fikirlerden yola çıkarak iyi projeler sundular. Beklentimiz bu projelerin önümüzdeki dönemlerde bir an önce ticarileşmesi. Çünkü İzmir hem temiz enerji hem de girişimcilik konusunda çok iddialı bir şehir.” derken, Teknopark İzmir olarak temiz enerjiler konusunda kümelenme çalışmaları yürüttüklerini ve bu etkinliklerin çalışmalarının önemli bir parçası olduğunu belirtti.

İzmir ekonomisine katkı sağlayacak hızlı büyüyecek ve istihdam yaratacak yeni işletmelere ihtiyaç olduğunu, bu işletmelerin ise yenilikçi fikirlere sahip yeni girişimciler tarafından kurulabileceğini belirten İZKA Genel Sekreteri Mehmet YAVUZ ise, “Yenilikçi girişimcilerin ortaya çıkabilmesi için, girişimcilik kültürünü İzmir’de erken yaşlardan itibaren yaymamız gerekiyor. Ajans olarak bu amaca yönelik faaliyetlerimizi İzmir için stratejilerimiz kapsamında önceliklendirdiğimiz katma değerli alanlarda yürütüyoruz.” dedi.

Hack4Energy 2018’de dereceye giren ekipler şu şekilde sıralandı:

1.lik Ödülü: 5.000 TL

Takım: Ace Engineering

Üyeler: Orhan İştenhiçkorkmaz, Caner Adıyaman, Mert Güven Aydın ve Alpay Can Şener      

2.lik Ödülü: 3.000 TL

Takım: SQERTY

Üyeler: Hasan Harman, Ömer Gülen, Atakan Demirtaş, Sezgin Sazlıoğulları ve Fatih Hamza

3.lük Ödülü: 2.000 TL

Takım: Vourlabs

Üyeler: Muharrem Kantar, Emre Dinçer, Mehmet Arıcı ve Yağız Özbek Evren

Jüri Özel Ödülü: 1.000 TL

Takım: BetaMarine

Üyeler: Ayça Uğur Sümer, Canberk Demir, Yiğit Kılıçkını, Sude Özcan ve Zeynep Gölbey   

Bilgi Yarışması Ödülü: 1.000 TL

Takım: PUU

Üyeler: Noyan Alperen İdin, Bengi Alara Akşasız, Umur Acerbaştimur