Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerinden yararlanılarak hazırlanan  çalışmada, hava kirliliğinin yol açtığı hastalık ve ölümlerin ekonomiye olan  etkilerine de yer verildi.

Hava kirliliğinin 2019'da Etiyopya ekonomisine olumsuz etkisi 3 milyar  dolar olurken, bu rakam Gana'da 1,63 milyar, Ruanda'da ise 349 milyon dolar oldu.

Araştırmada, dış hava kirliliğine bağlı ölümlerde görülen artışın en  tedirgin edici bulgu olduğu ifade edilerek kıtadaki kentleşmeyle bu rakamın  katlanarak büyüme riski bulunduğu belirtildi.

2100 İTİBARIYLA KITA NÜFUSU 3 KAT ARTACAK

Hem sanayileşme hem de kentleşmeden ötürü fosil yakıt kullanımının  arttığına dikkat çekilen çalışmada, 2100 itibarıyla kıta nüfusunun 3 kat artarak  1,3 milyardan 4,3 milyara çıkmasının beklendiği kaydedildi.
Öte yandan hava kirliliğine bağlı ölümlerin şu anda AIDS'ten sonra en  fazla ölüme yol açan ikinci ölüm nedeni olduğuna vurgu yapıldı.

Araştırmada, AIDS ve sıtma gibi hastalıklardan ötürü ölümlerin  azaldığı kıtada, "bulaşıcı" hastalıklardan "bulaşıcı olmayan" hastalıklara doğru  bir epidemiyolojik geçişin olduğu vurgulandı.