Aktürk'ün HSK'ye 25 Ekim'de gönderdiği dilekçede, kayınvalidesinin, eşi K.Y. ile İzmir 16. Aile Mahkemesinde boşanma davası bulunduğu, dava açıldıktan sonra 1 Ekim'de K.Y'nin kayınvalidesini iş yerinde tehdit etmeye başladığı anlatıldı. Ayrıca Hülya Şellavcı Y'nin KADES uygulamasını kullanmaya çalıştığı sırada da fiziksel şiddete maruz kalarak telefonunun kırıldığı belirtildi.

Ardından Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Şiddetle Mücadele Büro Amirliğine şikayette bulunulduğu kaydedilen dilekçede, bunun üzerine K.Y. hakkında mahkeme tarafından 6284 sayılı Kanun kapsamında maktulün iş yerine, aile konutuna yaklaşamama konusunda lehe önleyici koruma tedbirleri alındığı ifade edildi.

K.Y'nin 7 Ekim'de maktulü iletişim araçlarıyla da rahatsız ettiği ve tekrar maktul lehine önleyici tedbir kararı alındığı vurgulanan dilekçede, K.Y'nin 8 Ekim'de maktulün iş yerine giderek tedbir kararını 3. kez ihlal ettiği aktarıldı.

Dilekçede, K.Y'nin 9 Ekim'de iletişim aracıyla maktulü ve damadını öldürmekle tehdit ettiği, bunun üzerine emniyet ile savcılığa müracaatta bulunulduğu bildirilerek şikayetler, deliller, ses kayıtları ve mesaj metinlerinin tazyik hapsi uygulanması talebi ile İzmir 16. Aile Mahkemesine gönderildiği, mahkeme hakiminin 15 Aralık'a duruşma günü verdiği belirtildi.

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

"Maktul vekili tarafından ihlallere ilişkin delillerin eklenerek İzmir 16. Aile Mahkemesi dosyasına maktulün hayati tehlikesi bulunduğu, bu durumun gecikmesinin maktul ve ailesi için telafisi imkansız sonuçlar doğuracağı, duruşma açılmasının bu açık deliller karşısında hukuka aykırı olduğu, bu sebeple duruşma açılmaksızın tazyik hapsi uygulanması gerektiği talep edilmiştir. Talep ekine Anayasa Mahkemesinin 2021 yılında yine İzmir'de yaşanan bir aile içi şiddet olayına ilişkin verdiği yaşam hakkı ihlali kararı da eklenmiştir. Aynı gün içinde İzmir 16. Aile Mahkemesince karşı taraf dinlenmeden hürriyeti bağlayıcı ceza verilmemesi gerekçe gösterilerek talep açıkça hukuka aykırı olarak reddedilmiştir. Bu açık keyiflilik bir insanın ölümü ile yine bir yaşam hakkı ihlali ile sonuçlanmıştır."

Olay

Hülya Şellavcı Y, 22 Ekim'de Bornova ilçesindeki iş yerinde silahla öldürülmüş, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan boşanma aşamasındaki eşinin cinayet zanlısı olarak yakalanması için çalışma başlatılmıştı. (AA)