İlk kez 2000’li yılların başında dile getirilen, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için geçtiğimiz yıl kentin tüm paydaşları ile çok ciddi bir çalışma yürütülmüştü. İzmir Tarihi Kent Merkezi’ndeki çalışmalar konusunda güç birliği yapan tüm yerel kuruluşlar, bu kez de kültürel mirasın korunması için uluslararası bir adım attı.

İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesiyle ilgili TARKEM Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yüce yaptığı açıklamada “Tarihi Alan için asıl süreç şimdi başlıyor. Şehrin tüm paydaşlarının şimdi daha da sıkı sıkıya bağlanması gerekiyor. Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz şu günlerde bu haber bizi çok sevindirdi. Önümüzde daimi listeye girmek için yaklaşık 3 yıllık bir süreç var. Bu süreç hem bu alana, hem de İzmir’e çok şey katacaktır.” dedi.

“Tarihi Liman Kent: İzmir”
Yaklaşık 8 ay süren bir çalışma sonrasında hazırlanan dosyanın danışmanlığını, UNESCO Dünya Mirası Bergama Alan Başkanı olan Yaşagül Ekinci yaptı. Bu süreçte TARKEM ve Kentimiz İzmir Derneği ekibinin yoğun çalışmasıyla; bölgeyle ilgili onlarca kitap, makale ve tez tarandı, 19 toplantı gerçekleştirildi ve 48 tane benzer başvuru dosyası incelendi. Dosya hazırlık aşamasında İzmir'den asıl listede yer alan Bergama ve Efes Alan Başkanları ile Smyrna Agorası Kazı Başkanlığı ile de yakın temaslar kuruldu. M.Ö. 4. yüzyıldan itibaren Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin incelendiği çalışmalar sonucunda dosya “İzmir, Tarihi Liman Kent” temasıyla hazırlandı. Alan, UNESCO’nun listeye girmek için belirlediği 3 kritere de uyuyor.

“Tarihi Liman Kent”in Dünya Mirası olma yolundaki sürecinde alan yönetimi ve yönetim planlaması hayata geçirildikten sonra adaylık dosyası hazırlanarak değerlendirmeye sunulacak.

UNESCO Dünya Miras Listesi Nedir?
Dünya Miras Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenmiş ve bulundukları ülkenin devleti tarafın­dan korunması garanti edilmiş, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkla­rın listesidir.  Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Söz­leşmesi’ne dayanılarak 1978 yılında oluşturulmuştur. Amaç doğal ve kültürel mirasın daha iyi tanınmasını, tartışılmasını ve korunma – kullanma şartlarında uluslararası üst normların oluşturulmasıdır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girmenin Bölgeye Faydası Ne Olacak?
Asıl amacı kültürel mirası korumak olan bu çalışmanın bölgeye birçok faydası oluyor. Listeye girmek, bölgeyi kullanan insanlarda bilinç oluşturarak, kültürel değerlerin korunarak yaşatılmasını sağlıyor. Dünya çapında bilinen bir kurum tarafından bu değerler tescil edilmiş oluyor ve bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar, ülkemizde listeye giren varlıklarımızın ziyaretçi sayılarında ciddi artışlar yaşandığını göstermektedir. Bölgeye bir marka değer de kazandıran bu çalışma, aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı birçok fonun da önünü açıyor. Bu çalışma ile İzmirlilerin bölgeyi daha çok sahiplenmesi ve koruması bekleniyor.