Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyeye ait Akvaryum Kafeterya'da "Çiğli'de 1700 Gün" temalı 4,5 yıl sunumunu gerçekleştirdi.

WhatsApp Görsel 2023-12-19 saat 10.38.27_fcebe183

"VAATLERİMİZİN YÜZDE 93'ÜNÜ YERİNE GETİRDİK"

Belediyenin mali tablosu ve gelir - gider dengesine ilişkin bilgi veren Gümrükçü, "2019 yılında CHP PM kararıyla Utku Gümrükçü'yü Çiğli belediye başkanı adayı gösterdi. 5. yılımızı tamamlıyoruz. Biz yola çıkarken tüm CHP'li belediyeler Mart'ın sonu bahar diyerek 12 maddelik seçim beyannamesi ile yola çıktık. Aday olunca 16 maddelik kendi beyannamemiz vardı. Anneler işe çocuklar kreşe, doğumdan ölüme her alanda belediye yanınızda, imar, çöp kokmayan belediye, gençlerin geleceğe hazırlanması, sosyal projeler, mahalleler, meydanlar, ulaşım, turizm, spor, üreten ve istihdam çalışmaları, engelleri aşan bir kent, Çiğli'yi müzeler kenti yapmak ve sokak hayvanlarıyla ilgili 16 maddemiz vardı. Yüzde 93 oranında verdiğimiz vaatleri yerine getirdik" dedi.

"1 VAADİMİZDE EKSİK KALDIK"

"Anneler işe çocuklar kreşe" vaadinde eksik kaldığını aktaran Gümrükçü, "Başka ülkelerde eğitim yerel yönetimlerin görevi değil, uluısal düzeyde planlanması gereken, devlet eliyle yapılması gereken bir iş. Türkiye'de ise yerel yönetimler eğitime katkı sunmak zorunda kalıyor. Bir kreşimiz var, dershanemiz var. Geçici bakım merkezi açtık, Sasalı'da da açıyoruz ama bunlar bizim anladığımız anlamda kreş değiller. 1 tanesi öyle 120 kapasiteli. Zayıf kaldığımız nokta bu" ifadelerini kullandı.

"Çiğli'de dönüşüm zamanı sloganımız vardı" diyen Gümrükçü, "Kültürel dönüşüm, mekânsal, çevresel, dijital, ekonomik dönüşüm başladıklarımız vardı. Yol haritasıydı bu" dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

EKONOMİK DÖNÜŞÜM: GELİRİN NÜFUSA ORANINDA İZMİR BİRİNCİSİYİZ

Belediyenin güçlü olması için ekonomisi güçlü olmalı. Türkiye'nin en borçlu belediyesi ilan eder biri, delinin biri kuyuya taş atar, biz onu çıkartmaya çalışırız. 2018 kesin hesaplarına göre; 166 milyon 682 lira kasamıza giren gelir vardı. Bütçe bir hayaldir, hedeftir. Gider bütçesi ise yapılacak harcama ve yatırımları öngörür. Denk bütçe de gelir gider bütçesinin denkliği ve hesapların tutmasıdır. 205 milyonluk bütçe tasarlamış ama 166 milyonluk gelir toplanmış. 2022 yılında 506 milyon 600 liraya çıkarmış, 3 kat gelir artmış. Diğer belediyelerin gelirleri ise 2,5 kat artmış, Karşıyaka, Bayraklı belediyesinin geliri bu kadar yılda 2,5 kat artmış. Çiğli belediyesi gelir toplamada çok başarılı olmuş, kendi nüfusundan fazla olan Bayraklı'yı geçmiş. 2023 yılında kasaya 674 milyon 087 lira para girmiş, 840 bandında bu yılı kapayacağız. Bu da 2018'e gelirimizi 5 kat artırmışız demek. Belediye gelirinin nüfusa oranıyla Çiğli belediyesi İzmir birincisi.

"AYDA 25 MİLYONLUK MAAŞ AÇIĞINI KAPATIYORUZ"

Peki neden bu kadar zorlanıyoruz... Biz göreve geldiğimizde ayda 6 milyon TL personel maaşı ödüyorduk. Bugün 36 milyon, gelirimiz 5 kat artarken personel giderimiz 6 kat arttı. İller Bankasından gelen payla maaşlar ödenir, kasadaki para vatandaşa hizmet olarak döner. 6 milyon maaş öderken İller Bankasından bize 2 milyon pay geliyordur Şu an 36 milyon ödüyoruz, 15 - 16 milyonluk pay geliyor. Ayda 25 milyonluk açığı kapatmaya çalışıyoruz. Bu da zorlayıcı bir faktör.

"BORÇLA DEVRALDIM"

"Kasada parayla devrettim" diyen arkadaşlar vardır. "Ben borcu olmayan belediye verdim, ben geldiğimde şöyleydi" derler ya; onların da kulağına gitsin... Göreve geldiğimizde 1,5 milyon para var kasada, dolar 5,16 lira, 280 bin dolar. O yıldan bize kalan ödenmemiş kredi var, piyasa borcu var... 54 milyon 275 bin devlet borcu hariç borçla, piyasa ve banka borcuyla  belediyeyi devraldım. 10 milyon 500 bin dolar bir önceki dönemden gelen dolar bazında borç rakamı, bugünle çarparsanız 300 milyon rakamını buluruz. Biz biraz borç almışız geçmişten ve onu da ödemişiz. Benden önceki 3 başkanın özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Hepsi bitti. Şantiye binası yapılmış 10 yıllık çekilmiş kredisini bitirdik. Borçsuz belediye olmaz ama nereden nereye geldiğimizi anlatmak için bu rakamları veriyorum. Borç yiğidin kamçısı. Bütün belediyelerin borcu var iZBB'nin de var ama kredi notu AA, önemli olan ne kadar kazanıyorsun, ne kadar ödüyorsun. Gelirin borca oranı, bizde yüzde 92 imiş, belediyenin yıllık gelirine borç oranı. Şimdi yüzde 69,39'a düşmüş. Yüzde 100'lerden yüzde 70'lere düşmüş, yani, borç stoku azalmış. 540 milyon borç var bu da yapılandırılmış. Yapılandırılmamış hali yuvarlak 800 milyon belediyenin geliri de 800 milyon.

“KURUMSAL DÖNÜŞÜM ANLAMINDA 13 YENİ MÜDÜRLÜK KURDUK”

Kurumumuzun kapasitesini geliştirmek için çok uğraştık. 12-13 müdürlük kurduk, yok personel sayısı artıyor evet artıyor her belediyede artar. Ben yeğenimi mi aldım, ben belediyenin işine yarayacak personeller alıyoruz. Bu kurulan müdürlüklere biz personel aldık. Yeni kurulan müdürlüklerde şu an 416 kişi çalışıyor. Uzmanlık gerektiren noktalar da var, 3 avukat 6 olmuş, biz yaşlı ve engellilere fizyoterapi hizmeti veriyoruz ve 1 fizyoterapist almışız mühendisimiz 26’dan 46’ya çıkmış. İmar anlamında gelişiyoruz, kaçak binalarla mücadele ediyoruz. Hiç psikoloğumuz yokmuş belediyede 6 tane olmuş. 1 Sosyolog varmış 6 olmuş. Dil terapisi hizmeti veriyoruz ve belki de veren tek belediyeyiz, otizmli çocuklar belli yaşa kadar konuşmazsa bir daha konuşamıyor o nedenle de bunu biz hayata geçirdik ve bunu ücretsiz olarak yapıyoruz. 45 gün önce de bununla ilgili bir merkez açtık. İşaret dili eğitmeni yokmuş almışız. 

“BORNOVA’DAN SONRA İMAR ARŞİVİNİ BİTİREN TEK BELEDİYEYİZ”

Belediyemizde yöneticilerin yaş ortalaması 45 olmuş, dijital arşiv çalışması başlattık ve sürdürüyoruz. Personele dayalı bir ihale hizmet alımı yapmadık. Kendi olanaklarımız ile arşivleme işlemini yapıyoruz. Bornova’dan sonra imar arşivini bitiren tek belediyeyiz. Diğer alanlarda da çalışmalarımız sürüyor. Ciddi bir kurumsallaşma gerçekleştirdik ve TS Belgemiz ile de bunu taçlandırdık. 

“360 DERECE ÇİĞLİ OCAK AYINDA BİTECEK”

İmar, ruhsat online veriyoruz, hastanedeki gibi randevu sistemimiz var, 360 derece Çiğli çalışmamız da bitti ve telefon uygulaması ile bulunduğunuz yeri 3 boyutlu göreceksiniz. En yakın eczane mesela görüntülü yön tarifi yapacak ve hayırlısı ile Ocak ayında bitecek İnşallah. Belediyeyi 2 Devlete entegre ettik 227 bin kişi buradan işlem yapıyor şu ana, emlak vergisi kolaylıkla ödenebiliyor. Biz Çiğli’de 400 bin kişinin ve başvuru ve şikayetlerine dönüyoruz. 

“KAÇAK BİNALAR İLE MÜCADELE SÜRÜYOR” 

Çok ciddi rakamlarla atık topluyoruz. Süresi geçen ilaçları vatandaşlarız eczanelere teslim ediyor ve biz de alıp bertaraf ediyoruz. Bu anlamda da sayılı belediyelerdeniz. Yapı kontrol yoktu kurduk, 19 bina yıktık, 381 bina ile ilgili çalışma devam ediyor. Yani kaçak ile mücadele ediyoruz. 

“SAĞLIK HİZMETLERİ 13’TEN 21’E ÇIKTI”

2018 yılında Çiğli Belediyesi 13 sağlık hizmeti veriyormuş, 4 bin vatandaş yararlanmış 2023’te bu hizmetler  21’e  çıkarılmış   ve 8 bin 500 vatandaş yararlanmış. 1 Fizyoterapist sadece 1090 seans yapmış. Düşünün ikinci fizyoterapist gelince bu sayı ne kadar artacak.

SOSYAL YARDIMLAR

2018 yılında sosyal yardımda 5 hizmet varken; 2023'te 21'e çıkmış. 22 bin 685 vatandaşımız sosyal yardımlardan faydalanmış.

2 KÖPRÜ YAPTIK

2 tane köprü yaptım, devlet hastanesinin sağında ve solunda, Şemikler'den başlıyor, Çiğli'ye uzanıyor. Yolları açtık, derenin üzerinden de köprü yaptık. Tramvay gelince yola cep açtık. Hastane personeli arkadan girsin diye köprü yaptık. Uzay ve Havacılık'tan sonra Matematik ve Bilim Kampüsü yapıyoruz. Sasalı'ya 10 kortlu tenis merkezi yapıyoruz, Cemevi inşaatımız sürüyor, macera parkımızı yaptık. Kaklıç'ta meyve kurutma merkezi yaptık.

"İMAR SORUNLARINI ÇÖZDÜK"

9 yerde imar problemimiz vardı, biri Balatçık Mahallesiydi askıda, Köyiçi imar çalışmasını yaptık, İzBB gündeminde, Dağ Mahallesi Bakanlık'ta bekliyor. Ova kesimi planı yürürlüğe girdi, Ataşehir Pazaryeri için dönüşüm modelimiz var. Harmandalı planı kabul oldu, mahkeme bozdu bir daha yaptık askıda. Sasalı planları bitti. Esentepe'de 18 uygulaması var, mahkeme kararıyla bozuldu, bu hafta meclise gelecek. Güzeltepe uzlaşma aşamasında. Çiğli'nin 9 imar planının 9'unu da çözdük.

"AÇILMAMIŞ YOL SORUNU KALMADI"

44 sıfırdan park yaptık, 87 parkı da yeniledik. Merkezde açılmamış yol sorunu kalmadı. 26 mahallenin 26'sına doğalgaz geldi, doğalgaz olmayan mahalle kalmadı.

“BELEDİYEYE, İMAR ÇALIŞAMALRI İLE 16 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ARSA KAZANDIRDIK”

Biz imar sorununu çözerek de belediyeye arsa kazandırdık. Çiğli Belediyesi’nin bir kız yurdu arsası var. İmar uygulamaları  ile  65 bin metre kare alan kazandırdık belediyeye. Bu arsalar 16 tane futbol sahası yapıyor.