80’den fazla ülkedeki çalışmalarıyla dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olan WFP’nin Türkiye genelinde 15 ilde hayata geçirdiği mesleki eğitim odaklı ‘Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik’ Programı’nın (SES) İzmir lansmanı gerçekleşti. Programa Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, WFP Türkiye Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Murat Mücahit Yentür, İş-kur İl Müdürü Kadri Kabak ve İzmir Ticaret Odası üyeleri katıldı.

İZTO iş birliği ile hayata geçen program aracılığıyla özel sektörünün nitelikli çalışan ihtiyacı karşılanırken, program katılımcıları da mesleki bilgilerle donatılacak.  SES Programı kapsamında ayakkabı, gelinlik/tekstil, deri, makina ve su ürünleri sektörlerinde ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim alacak kursiyerlerin program sonunda özel sektör tarafından istihdamı hedefleniyor.

ÇANKIRI: MESLEKİ EĞİTİMİN TÜRKİYE’NİN UMUDU OLDUĞUNA İNANDIK

Konuşmasında, uluslararası kuruluşlar ile yapılan işbirliklerinin önemine değinen AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “Daha önce birçok tarım ve istihdam projesinde işbirliği yaparak güzel ve önemli işlere imza attığımız Birleşmiş Milletler ile bir kez daha iş gücü ve istihdam oluşumu doğrultusunda çalışacağımız için oldukça heyecanlıyım. Çalışmalarımız kapsamında ziyaret ettiğimiz odalar, iş yerleri ve fabrikalarda nitelikli ara eleman bulunamaması sorunu sürekli olarak gündeme gelmekteydi. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına ana gündem maddemiz olarak ajandamıza ekledik. Bizler her zaman mesleki eğitimin Türkiye'nin umudu olduğuna inandık ve bu minvalde çalışmalarımızı sürdürdük. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle, aylar süren planlama ve istişare sürecinden sonra bugün, WFP Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı (SES) projemize başlıyoruz” dedi.

ÇANKIRI: İŞ DÜNYASIYLA GÖRÜŞTÜK

Milletvekili Çankırı sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Ticaret Odası Yönetimi ve söz konusu işbirliği çerçevesinde projemize eklediğimiz sektörlerin yöneticileriyle yaptığımız fikir alışverişi sonucunda belirlediğimiz ayakkabı, gelinlik/tekstil, deri, makine ve su ürünleri sektörlerine yönelik nitelikli iş gücünün oluşturulması ve ihtiyaç sahibi sektörlerle buluşturulmasını hedefliyoruz. Proje süresi zarfında Mesleki Eğitimlerin MEB müfredatı çerçevesinde düzenlenmesi adına Milli Eğitim Bakanlığımız ile işbirliği gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz”

GREDE: İZMİR, ÜZERİNE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPIYOR

WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede programın açılışında yaptığı konuşmada,  WFP’nin dünya genelinde yardım çağrılarına cevap verdiğini hatırlatarak,  “Her gün 5 bin 600 kamyon, 30 gemi ve 100 uçağımızla iş başındayız. Sloganımız, ‘WFP Hayat Kurtarır ve Hayatları Değiştirir’. Türkiye gibi gelişmiş ülkelerde ise insanlara kendi gelirlerini kazanmak için gereken araçları sağlamak için çalışıyoruz” dedi. Dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye’nin gösterdiği ev sahipliği ile diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini belirten Grede, “Türkiye’nin üçüncü en büyük şehri olan İzmir de bu yönden üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. İzmir Ticaret Odası’nın SES Programı’na ortak olmakla gösterdiği vizyon çok memnuniyet verici” diye konuştu.

GREDE: NİTELİKLİ İŞGÜCÜ BULMAK ZOR

Program sayesinde katılımcıların daha üretken olup Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacaklarının altını çizen Grede, İzmir ‘in özellikle ihracat bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu hatırlatarak,  “İzmir’de birçok kurumla yaptığımız görüşmelerden anladık ki çalışacak nitelikli işgücü bulmak her zaman zor.   SES Programıyla tüm tarafları kazançlı çıkartacak bir formül geliştirdiğimizi umuyoruz. Gençlerin hayatlarında bir amaç edinmeye ve ailelerini geçindirmek için işe ihtiyacı var. Şirketlerin ise motivasyonu yüksek, donanımlı ve çalışkan işgücüne ihtiyacı var. Türkiye’nin de ülke olarak gelişmeye devam etmek için bu iki tarafı birbiriyle eşleştirmeye ihtiyacı var” dedi.

EKONOMİK KALKINMANIN ANAHTARI, İYİ VE DONANIMLI İNSAN KAYNAĞI

Geçtiğimiz Temmuz ayında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ile ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesini, mesleki ve işbaşı eğitim olanaklarıyla ihtiyaç sahiplerine yönelik istihdamın arttırılmasını amaçlayan bir Niyet Mektubu imzaladıklarını hatırlatan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Karşılıklı niyet beyanlarımız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz ilk programımızın açılışında sizlerle bir arada olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.  Ekonomik kalkınmanın ve sosyal refahın sağlanmasının anahtarı, hiç kuşkusuz insan kaynağının iyi ve donanımlı yetiştirilmesi ve doğru değerlendirilmesi. Üyelerimizin sıklıkla dile getirdiği hususların başında, teknik ve ara eleman ihtiyacının karşılanmasında yaşanan zorluklar geliyor. Bu konuyu ilgili platformlarda dile getiriyor, gerek Odamız gerekse Vakfımız aracılığı ile birçok çalışma gerçekleştiriyoruz” dedi.

ÖZGENER: KURSİYERLERİN YÜZDE 50’Sİ TC UYRUKLU

Mesleki ve teknik eğitimi örgün eğitim sistemiyle sınırlı düşünmemek gerektiğinin altını çizen Özgener, “Örgün eğitim sistemi dışında bulunan ve iş arayan insanlarımızın niteliklerinin artırılması, sorunun çözümündeki ana bileşenlerin başında geliyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı işbirliğinde hayata geçireceğimiz ve ihtiyaç sahibi katılımcılara uygulamalı mesleki eğitimler aldırılarak nitelikli iş gücü yaratılmasını hedefleyen Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı, hepimizin katkı sağlaması gereken çok önemli bir girişim. Söz konusu proje çerçevesinde istihdam edilecek kursiyerlerin, yüzde 50’sinin Türkiye Cumhuriyeti (TC) uyruklu, yüzde 50’sinin ise Geçici veya Uluslararası Koruma statüsüne sahip yabancı uyruklu bireylerden oluşması öngörülüyor. Program kapsamında, kursiyerlerin teorik eğitimin ardından üye işyerlerimizde 3 ay uygulamalı eğitime katılmalarının sağlanması planlanıyor. Mesleki ve uygulamalı eğitimlere yönelik ortaya çıkabilecek eğitim ücretleri, kursiyerler ve SGK ödemeleri gibi bütün giderler, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından karşılanacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından iş birliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Hakkında:

80’den fazla ülkede 20 binden fazla çalışanı olan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) dünyanın en büyük insani yardım kuruluşudur.   WFP çatışma, doğal afet gibi acil durumların yanı sıra, iklim değişikliği gibi daha uzun sürece yayılan tehditlerin etkisini en aza indirmek, etkilenen bölgelere barış, istikrar ve refaha giden bir yol inşa etmek için gıdayı kullanır.  Savaşlar, çatışmalar, krizler nedeniyle yerlerinden edilmiş ve afetler nedeniyle yoksullaşan insanlara “hayat kurtaran gıdaları” ulaştıran WFP farklı programlar aracılığıyla bireylerin hayata tutunmalarına destek olur.