Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Ekonomist Murat Kartalkaya, piyasalarla ilgili bilgi verdi. Altın fiyatlarında bir artış beklenmediğini ifade eden Kartalkaya, “Altın fiyatlarındaki en büyük belirleyici Amerika. Amerika’nın parasal genişleme hareketi siyasetinin devam edip etmeyeceği önemli. Zaten piyasa o yüzden çalkalanıyor. Piyasada şu an 2 etken var, birisi Pandemi bitti ticaret patlıyor, ikincisi ise pandemide 4’üncü dalga geliyor. İlk Pandemi ortaya çıktığında piyasa çok sallanmıştı, bunun üzerine FED Başkanı Jerome Powell açıklama yaparak parasal genişlemeye geçtiğini açıkladı. Piyasaya 3 trilyon dolar sürdü. Bu da birden bire piyasada para bolluğuna sebebiyet verdi. Bu para öncelikli olarak altına ardından hisse senetlerine sonra da kripto paralara gitti. Geçen ay FED, enflasyon var ama biz artık faiz artırmayacağız, enflasyon geçici ama parasal genişlemeyi durdurarak, piyasadaki paraları geri çekmeye başlayabiliriz’ açıklamasında bulundu. Piyasadaki para yavaş yavaş geri çekilirse nasıl ki para bollaştığında altın yukarı gittiyse, para azalmaya başlarsa da altının fiyatı düşer. Dünya ticareti çok hızlı arttı. Ham madde fiyatlarındaki artış ticaretin artmasından kaynaklandı ama artık hammadde fiyatlarında herhangi bir artış beklemiyorum. Dördüncü dalga olmazsa eğer, iyi bir senaryoyla, ticaret hacminin artacağını düşünüyorum. Teknik analizlerde de böyle bir facia gözükmüyor. Hatta altında bu hafta bin 760 dolar çok önemli, eğer bu rakam kırılır 1 hafta falan altında kalırsa çok iddialı olacak ama ben altının bin 400’lere kadar düşeceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

“ALTIN FİYATLARI ÇIKMAZ”
Türkiye’deki altın fiyatlarında şu an için bir artış beklemediğini belirten Ekonomist Murat Kartalkaya, “Altın fiyatlarının Türkiye’de düşmesi gerekiyor. Kuyumcular artık iş yapamıyor. Düğünlerde bilezik takanlar yarım, yarım takanlar çeyrek takmaya başladı. Yüksek altın fiyatları kuyumcular için iyi değildir. Varlığınız artar ama satış yapamazsınız bu sebeple de geliriniz düşer. TL’de herhangi bir olumsuzluk beklemiyorum. Eğer çok büyük bir etken olmazsa altın fiyatları Türkiye’de çıkmaz” açıklamasında bulundu. 

“BANKA KREDİ FAİZLERİ DÜŞMEZ”
Ev ve araba almak isteyenlerin 4 gözle beklediği banka kredi faiz oranlarının önümüzdeki günlerde düşmeyeceğini aktaran Kartalkaya, “Banka kredi faizlerinde şu an için bir düşüş beklemiyorum. Bunun olması için Merkez Bankası’nın faiz indirmesi lazım. Merkez Bankası şu an için faiz indiremez. Merkez Bankasının faiz indirmesi doları 10’lar seyrine çıkartır. Bizim 450 milyar dolar borcumuz var, bu sene ödeyeceğimiz 193 milyar dolar borcumuz var. Böyle giderse 30 milyar dolar da cari açık olacak gibi gözüküyor. Doların artması ülke olarak bizi darmadağın eder. O yüzden faizi indiremezler. Kredi faizleri düşmez. Geçtiğimiz günlerde munzam karşılık oranlarını değiştirdiler. Eskiden bankalar, TL mevduatından Merkez Bankası nezdindeki hesaplarında tutmak zorunda oldukları bloke tutarının yüzde 20’sini döviz olarak tutabiliyordu.  Bu oranı yüzde 10’a çektiler. 1 milyar dolar munzam karşılığı varsa artık onun ancak 500 milyonunu munzam karşılık olarak Merkez Bankası nezdinde saklayabiliyor. Bu durum da bankanın maliyetini artırıyor. Banka da bu maliyeti kredi faizlerinin üzerine ekleyecektir” dedi.