Umur, yaptığı yazılı açıklamada, sektörün 2019  ihracat rakamınının 909 milyon dolar olduğunu, bu yılın ilk yarısında ise 426 milyon 265 bin dolara ulaştığını belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde dünya genelinde sokağa çıkma kısıtlamalarının yoğun olması nedeniyle nargile salonlarının kapalı kaldığını, bu nedenle nargile tütünü ihracatında daralma yaşandığını bildiren Umur, "2020 yılının ikinci yarısında pandemide ikinci ve büyük bir dalga görülmediği takdirde tütün ihracatında önemli bir daralma yaşanmasını beklemiyoruz. 2020 yılının ikinci yarısında ihracatta 1 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Umur, Türkiye'nin dünya genelinde 185 bin ton seviyesinde olan oryantal tip tütün üretiminde yüzde 32’lik payla dünya lideri konumunda yer aldığını, tütün üretiminde sürdürülebilirliği sağlayabilmenin yolunun sözleşmeli üretimden geçtiğini vurguladı.AA

Kendi topraklarımızda kendi ürünümüze sahip çıkarak global tütün pazarında söz sahibi olmaya devam edeceğiz. Uluslararası piyasalarda markalaşmış Türk tütününü koruyabilmek için bu adımları atmamız gerekiyordu. Türkiye, bu sorunu 2017 yılında teşhis etti ama ceza uygulaması çeşitli nedenlerle ertelendi.

Bu yıl ise sarmalık tütünün, makaron içine doldurulmuş olarak veya yaprak sigara kağıdına sarılmış olarak satışına ceza uygulanmaya başlandı. Bu gelişme uluslararası piyasalarda markalaşmış Türk tütün tarımının sürdürülebilirliği için çok önemli bir adım oldu. Yetkililere buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Türkiye’de tütün üretiminin ve ihracatının sürdürülebilirliği için Akhisar’da bulunan ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde eğitim hayatını devam ettiren Tütün Eksperliği Yüksekokulu’nun Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bünyesine Alınmasının faydalı olacağına inanıyoruz.

2020 yılının ikinci yarısında da ihracatımızın artması için çalışmaya devam edeceğiz.