Yatırımcının tekrar gayrimenkule yöneldiği 2019'un son çeyreğinde bu açıklamanın ardından özellikle kamu bankalarında yapılan kredi işlemleri ve vatandaşların kredi talepleri de büyük hız kazandı.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İzmirli sektör temsilcileri, devlet bankalarının kredi konusundaki desteğinin konut satışlarının da artıracağını dile getirdi.
Konut fiyatlarının şu anda en düşük seviyede olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, yatırımcılara ve oturacağı konutu almak isteyen vatanadaşlara hızlı harekete geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer:

“Sektör daha da canlanacak”

Kamu bankalarının kredi faiz oranlarında gerçekleştirdiği % 0.79'luk faiz oranı sektörü olumlu etkileyecektir. Banka faizlerinin tek haneli takamlara düşüşüyle birlikte özellikle reel ekonomide inşaat ve sanayi sektöründe hareketlenme yaşandı. İzmir'de konut stoğunun fazla olduğunu düşünmüyorum. Yeni konut ihtiyacının da sürekli olarak arttığını görüyorum. Bu nedenle en güvenilir yatırım aracı olan gayrimenkulde 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren bu hareketlilik daha rahat gözlenecektir. İzmir'de ise marka değeri taşıyan ve sosyal donatılarıyla birlikte öne çıkan yaşanabilir konutlar daha çok tercih edilecektir.

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı:

“Yatırımcılar harekete geçmeli”

Yatırımcının bir süredir rağbet ettiği dolar ve TL mevduatının getirisi artık insanları memnun etmiyor. Düşen faizler nedeniyle kredi almak kolaylaştı. Kamu bankalarının sektörün önünü açmak için verdiği desteklerin olumlu olduğunu düşünüyorum. İnsanlar yeniden en güvenilir yatırım aracı olan gayrimenkule dönüyor. Belki yeni inşaat yapılması hemen söz konusu olmayacak. Fakat mevcut konut stoklarının tüketilmesinin ardından yeni yatırımlar da hızlanacak. İzmir nitelikli göç alan bir kent. Bu nedenle konut ihtiyacı da devam ediyor. Özellikle haziran ve temmuz aylarından sonra talep artışı nedeniyle konut fiyatları da inşaat maliyetlerinin yansıtılmasıyla birlikte artış gösterecek. Bu nedenle yatırım yapmak isteyenler ev almak için daha hızlı hareket etmeliler.

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan 

“Önemli bir adım”

Kamu bankalarının, çarpan etkisiyle birçok farklı sektörü besleyen inşaat sektörüne yönelik gerçekleştirdiği desteğin önemli olduğunu görüyoruz. Hareketlenme hissedilen yılın son çeyreğinde insanlar da ev almak için tekrar kredi çekmeye başladı. Öte yandan inşaat firmaları ellerinde bulunan konutların eritilmesine öncelik verecektir. İnşaat firmaları yeni konut projelerinin yapılması için acele etmek yerine beklemeyi tercih edecek. 2020'nin ilk 6 ayı bu anlamda yeni projeler için bir hazırlık niteliğinde olacak. Konut stoklarının azalmasının ardından gayrimenkul piyasası da yeni proje inşaatlarıyla birlikte tekrar hareketlenecektir.

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman

“Faiz indirimi sektörü rahatlatacak”

2018 yılının ortasından bugüne kadar konut satışlarında bir sıkıntı yaşanıyordu. Piyasaların daralmasıyla birlikte firmasını kapatan ve projelerini askıya alan inşaat firmaları da oldu. 2019'un sonunda ise piyasaların yeniden canlanmaya başladığını görüyoruz. Bu gelişmede KDV ve tapu harcındaki indirimlerin yanı sıra; imar barışının da etkisi oldu. Tapu dairelerinde bu nedenlerden ötürü hareketlilik yaşanmaya başlandı. Yeni faiz indirimi sektörü daha da rahatlatacaktır. Özellikle otopark yönetmeliğinin yürürlüğe giriş tarihi 3 ay daha uzatılırsa sektör açısından önemli bir kazanım olacaktır.