'Burası Türkiye burada iş var" sloganıyla başlatılan istihdam seferberliği projesinin detayları EBSO, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş birliği ile düzenlenen seminer ile işverenlerle paylaşıldı. EBSO’da düzenlenen çeşitli sektörlerden firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda devlet destekli istihdam konusu masaya yatırıldı. Toplantıya katılan İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmetleri Servis Sorumlusu Anıl Tanburacı istihdam konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tanburacı, işbaşı eğitim programının istihdam açısından önemli yere sahip olduğunu belirterek "Temel amacımız işverenin arayıp da bulamadığı nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasıdır. İşverene maliyet yüklemeden bu ihtiyacın karşılanması için işbaşı eğitim programları düzenliyoruz. İşveren için oldukça avantajlı olan bu program dahilinde işveren, elemanını bulup yanında çalıştırıyor ve tüm maliyeti İŞKUR tarafından karşılanıyor. Programdan faydalanan işveren 2 yıl yanında asgari ücretle bir işçi çalıştırdığı takdirde bunun kendisine maliyeti 75 bin lira oluyor. İŞKUR desteği ile bu istihdamı sağladığı takdirde bu rakam 33- 34 bin liraya düşüyor"dedi.

Program süresince çalışanın işi iş başında öğrendiğini anlatan Tanburacı, işverenin ilk etapta hiçbir harcama yapmadığını dile getirdi. Tanburacı şöyle konuştu:
"Çalışan ayın sonunda 2 bin 20 lira net asgari ücret alıyor. Programın olmazsa olmaz şartı ise hem işçinin hem de işverenin İŞKUR’a kayıtlı olmasıdır. Temel şartları taşıyan herkes bu programdan faydalanabiliyor. İŞKUR’a kayıtlı olmanın yanı sıra, son 1 aylık dönemde adına prim yatmamış olması, emekli olmaması ve işverenin eşi ya da birinci derece akrabası olmaması şartları aranıyor. Katılımcıyı işveren belirliyor. İşbaşı istihdam programı; hizmet sektöründe 3 ay, imalat sektöründe 6 ay, geleceğin mesleklerinde ise 9 ay olarak düzenleniyor. Kursiyerin cep harçlığını biz karşılıyoruz. Günlük 77 TL civarı bir rakama denk geliyor. 6 ayda bir asgari ücrete göre bu günlük tutar güncelleniyor. 26 gün boyunca bu programa katılan kişi ay sonunda 2 bin 20 TL yani bir asgari ücreti alıyor. İşbaşı eğitim programında haftada 45 saatten fazla günde 5 saatten az çalışılmıyor. İşbaşı eğitim programında vardiya uygulanabiliyor. Resmi tatillerde düzenlenecek programlarda, katılımcı rıza gösterirse çalışabilir. Yüzde 50 istihdam garantisinden dolayı işbaşı istihdam programı sayesinde programa katılanların en az yarısının istihdam edilmesi hedefleniyor. Bu program çerçevesinde beklentimiz istihdamın artırılmasıdır."

YAKLAŞIK 120 BİN İŞVEREN KATILDI
Katılımcıların sorularını yanıtlayan SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Tuğrul Çınar ise istihdam seferberliği kapsamında düzenlenen kurslar, eğitim programları ve devlet tarafından sunulan teşvikler hakkında bilgiler verdi. Çınar, yurt genelinde 120 bine yakın işverenin katıldığı program kapsamında aranan şartları ve firmalardan istenen yükümlülükleri işverenlerle paylaştı.