Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, domates haricinde her üründe 5 ila 10 lira arasında fiyat düşüşü meydana geldiğini söyledi. Domates fiyatlarının düşmemesinin nedenini anlatan Erişen, "Salatalıkta ciddi bir düşüş yaşandı. Hemen her üründe 5 - 10 liranın üzerinde düşüş oldu. Salatalık 20 liraydı şimdi 5 lira. Domates düşmedi, şu anda pazarlarda 15 liranın altında domates zor buluruz. Antalya'dan alınıp hale getiriliyor. Domatesin düşmemesinin çeşitli nedenleri var, bunlardan biri ihracatın olması, bunun yanı sıra soğuklardan dondu domates, yaşanan afetlerde seralar yıkıldı, hala tarla domatesine geçilemedi. Nakliye, gübre, mazot masrafları da çok ağır. Bugün üretici bize, 'yarın gel tarladan bedavaya al'  dese, pazara gelmese 4-5 liraya mal oluyor. Peki kaça satılacak?" ifadelerini kullandı.   

"SALÇAYA DA YANISYACAK"

Başkan Erişen, her yazın geleneği olan evde salça yapımının da domates fiyatlarından etkileneceğini aktararak, "Şimdi analarımız salça yapacak. Yaz geldi. Maalesef ben domatesin Temmuz'da da 5 liradan aşağı olacağını düşünmüyorum, masraflar çok ağır. Kamyoncu bizden fazla alıyor, onun da masrafı çok. Bu hafta sonu mazota zam gelecek diye duyumlar alıyorum, kamyoncu kardeşimiz ne yapsın?" diye sordu.  

"NAKLİYECİYE UCUZ MAZOT VERİLSİN"

Meyve ve sebze fiyatlarında düşüş meydana gelmesi için nakliyecilere ucuz mazot verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Erişen, "Nasıl gemilere, yatı, katı olanlara ucuz mazot veriliyorsa, nakliye sektörüne de verilsin. Özel araç için istemiyoruz ki, nakliye yapanlara ucuz mazota verilsin. Nakliyecilerin maliyeti düşsün ki nakliye fiyatları da düşsün. Başka çaresi yok. Yatlara veriliyor, adam keyif ediyor, vatandaş da meyve sebze alırken bir nebze rahat etsin" diye konuştu.