İzmir Ticaret Odası’nda, “RO-RO Taşımacılığında Yaşanan Sorunlar” konulu toplantı düzenlendi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, toplantıda İzmir’de faaliyet gösteren uluslararası taşımacılık firmalarının talep ve önerilerini dinledi. 2018 yılında alınan UKOME kararıyla Alsancak Limanı’nın RO-RO seferlerine kapatıldığını belirten Özgener, Oda olarak yaptıkları girişimler sonucu 8 Ağustos 2019’da Alsancak Limanı’nı yeniden RO-RO seferlerine açacak olan yeni bir UKOME kararı alındığını ve böylelikle yanlıştan dönüldüğünü hatırlattı. Ancak, yaşanan yargı süreci nedeniyle Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın UKOME kararını işlerliğe alamadığını dile getiren Özgener, bu durumun da büyük bir mağduriyet yarattığını ve sektörün artık yüksek navlun ücretlerine dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.
REKABET KOŞULLARI  YENİDEN OLUŞMALI
Alsancak Limanı’nın RO-RO’ya kapatılması nedeniyle uluslararası taşımacılık firmaları ve ihracatçıların Çeşme Limanı’na mahkum kaldığını ifade eden Özgener, rekabet koşullarının ancak Alsancak Limanı’nın yeniden taşımacılığa açılması ile şekillenebileceğini belirtti. Özgener şöyle konuştu:
 “Çeşme Limanı’nda RO-RO navlun ücretlerinde Euro bazında yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda bir artış söz konusu. Üyelerimiz RO-RO taşımacılığında rekabet dinamiğinin yeniden tesis edilmesini bekliyor. Rekabet koşullarının yeniden oluşması ile RO-RO navlun ücretlerinin düşürülmesi ve bu düşürülen ücretlerin doğrudan ihracatçılarımıza yansıyarak sorunun çözümüne katkıda bulunacağı aşikar. Avrupa’ya TIR araçları ile yapılan ihracatımızda son derece önemli bir yer tutan ve sadece İzmir’den değil, tüm Ege Bölgesi’nden karayolu araçlarımız ile yapılan ihracata hizmet veren Alsancak Limanımızın,  biran evvel RO-RO’ya açılması sektörün ve üyelerimizin en önemli beklentisi. İzmir Ticaret Odası olarak, karayolu taşımacılığında yaşanan bu sorunu çözmek için elimizden gelen her şeyi yapmak görevimiz. Sorunun çözümü için bu zamana kadar gerçekleştirdiğimiz girişim ve görüşmelerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz ve konunun takipçisi olacağız. Sadece bu sektörde faaliyet gösteren üyelerimizi değil, tüm Ege Bölgesi’ni ilgilendiren bu sorun umarım, yakın zamanda çözüme kavuşur”.