Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Ticaret Odası Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, açılış konuşmasında gündemi ve odanın faaliyetleri ile ilgili açıklamada bulundu. Özgener, “İzmir'in ormanlarını saran yangınlar, Emine Bulut vb. kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet haberleri, maalesef bu sorunların kalıcı olduğunu bir kez daha gösterdi... Bu ay yaşananları iyi okumalı, anlamalı ve bir şeyler yapmalıyız. Orman yangınları, sadece son yılların değil, cumhuriyet tarihimiz boyunca yaşadığımız en büyük sorunların başında geliyor. Ve planlı müdahale, gerekli teçhizata sahip olma, yangınlar yaşandıktan sonra değil öncesinde hazırlık yapmakla engellenebilecek bir sorun... Bütün yapmamız gereken hazır olmak... Yangında kaybettiğimiz ormanları yerine koymak için başlattığımız “Hedef 1 Milyon Fidan” gibi kampanyaları daha da ileri götürüp, ülkemize yeni ormanlar kazandıralım. Oda olarak, “Hedef 1 Milyon Fidan” kampanyasına 10 bin fidan bağışı yaptık. Üniversitemiz de 10 bin fidan bağışlayarak kampanyayı destekliyor” diye konuştu.

RO RO TAŞIMACILIĞI YENİDEN BAŞLAYACAK
Özgener, “Geçen yıl Ağustos ayından bu yana İzmir Alsancak Limanı’ndan Ro-Ro taşımacılığı yapılamıyor. Gerekçesi ise yine geçen sene alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı idi.  UKOME şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu gerekçe göstererek Ro-Ro seferlerinin iptaline zemin hazırlayan karar almıştı. Halbuki Ro-Ro seferleri için tırlar, şehir trafiğini hafta sonu gece saatlerinde kullanıyor. Sayıları da konteyner tırlarının çok çok altında da olarak, Ro-Ro seferlerinin İzmir Alsancak Limanı’ndan yeniden başlatılmasına ilişkin İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne girişimlerde bulunduk. Çabalarımız sonucunda, 8 Ağustos 2019 tarihli UKOME toplantısında karar revize edildi. Buna göre; Ro-Ro seferleri yapacak tırların şehir trafiğinin yoğun olmayan saatlerinde girişine olanak tanındı. Şimdi revize edilen bu UKOME kararı ile birlikte Ulaştırma ve Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi başlatacağız. Önümüzdeki hafta Sayın Bakanımız’ı ziyaret edeceğiz. Amacımız, İzmir-İtalya Ro-Ro taşımacılığı hizmetinin, Çeşme ve İzmir Alsancak Limanı çıkışlı olmak üzere, her iki liman üzerinden verilmesini sağlanması” diye konuştu.

TRAFİĞİN AZALMASINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLADI
İstanbul- İzmir Otoyolunun kente olumlu katkı sağladığını kaydeden Özgner, “4 Ağustos 2019 tarihi itibariyle hizmete giren İzmir-İstanbul Otoyolunun İzmir ticari hayatına ve kentimiz gelişimine olumlu katkıları olacak. İlk aşamada, Kurban Bayramı trafiğinin azalmasına önemli katkısı oldu. Yapımı devam eden İzmir-Ankara Hızlı Tren Hattı, İzmir-Çandarlı Otoyol Projesi ve İzmir Çandarlı Limanı gibi projelerin de tamamlanmasıyla İzmir’in ülkemizin yurtiçi ve yurtdışıyla bağlantısının çok daha güçleneceği açık” diye konuştu.

EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NE AYRI PARANTEZ
Başkan Özgener, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin doluluk ve başarı oranın arttığını belirterek, “İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak yeni yönetimimizin önderliğinde bu sene ilk defa girdiğimiz üniversite sınavlarından büyük bir başarıyla çıktık. Geçen seneye kıyasla, yerleşmede doluluk oranımızı 15.6 puan arttırarak yüzde 91’e çıkarmayı başardık. Ekranda gördüğünüz üzere, Türkiye’deki ilk 20 Vakıf Üniversitesi’nin doluluk oranlarının üzerinde bir başarı yakaladık ve 2012 yılından beri İzmir’deki Vakıf Üniversiteleri arasında doluluk oranında bu sene ilk defa açık farkla lider konuma yükseldik. Geçtiğimiz yıl toplam 1.551 yeni öğrenci bünyemize katılırken, bu yılki sayımız 1.843’e ulaştı. Geçen yıl ek kontenjan olarak 116 öğrenci aldık. Bu sene de benzer bir rakam bekliyoruz. Üniversite sınavı sonrasında, bünyemize kattığımız öğrenci sayısını arttırırken, Üniversitemizin kalitesini de önemli ölçüde yükselttik.
Örneğin; geleceğin yükselen mesleği olan Yazılım Mühendisliği’nde İzmir Ekonomi Üniversitesi ortalama başarı puanında vakıf üniversiteleri arasında Türkiye birinciliğini elde ederek en nitelikli öğrencileri bünyesine kattı. Endüstri Mühendisliği’nde ise bir önceki yılın başarı puanına göre Türkiye’deki tüm vakıf üniversiteleri arasında 18. sıradan 5. sıraya çıkmış bulunuyoruz. Böylece, ülkemizde başarısını en çok yükselten vakıf üniversitesi olduk.  Üniversitemize yüzde 50 bursla yerleşmiş öğrencilerimiz İzmir’deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerine birincilikle girebiliyor. Her bir bölümünde başarıyı hedefleyen üniversitemiz, benzer şekilde Psikoloji, İşletme, Mütercim Tercümanlık ve Endüstriyel Tasarım gibi dallarda yine İzmir’de tüm devlet ve vakıf üniversitelerine girebilecek öğrencilerin tercihi oldu. Doluluk ve öğrenci kalitesindeki yükselişimizi bu sene önemli ölçüde arttırdığımız burslar sayesinde elde ettik. Üniversite genelindeki bursluluk oranımızı yüzde 25’ten yüzde 41’e çıkarttık. Bunu yaparken de bir vakıf üniversitesinin başarısının sürekliliğini göz önünde bulundurarak, kontenjan hesaplarımızı çok detaylı bir çalışma sonrasında belirledik. Böylece, öğrenci sayımızı ve niteliğini arttırmanın yanında, üniversitemizin yeni öğrenci gelirlerini böylesi zorlu bir yılda yüzde 26 arttırmamız mümkün oldu. Bu önemli başarıyı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Üniversitemizin temel hedefi doğrultusunda sahip olduğumuz nitelikli öğrencilerimize, geleceğin dünyasında iyi iş imkanları sunma çabalarımızı da sürdüreceğiz” diye konuştu.