Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından gerçekleştirilen Vizyoner’21 zirvesi, “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” ana başlıkları ve 8 binden fazla katılımcıyla İstanbul’da düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve MÜSİAD Vizyoner 21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül’ün açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, iş dünyasının geleceğine kılavuzluk ederken Türkiye’den ve dünyadan duayen isimleri de konuşmacı olarak ağırladı. 2011 Nobel Barış Ödülü sahibi ve “Demir Kadın” olarak anılan Yemenli aktivist Tawakkol Karman’dan Steven Young’a ve Prof. Dr. Temel Kotil’e kadar birçok isim konuşmalarıyla Vizyoner’21’de yer aldı.

Zirvede MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, derneğin iklim manifestosunu açıklayarak, ortak paydası insanlığa fayda üretmek olan herkes ile görüşmeye, iş birliği yapmaya ve gücünü birleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Hiçbir döviz kuru, Türkiye ekonomisinin iktisadi gerçekliğinden daha güçlü değildir. Sağolsun, MÜSİAD bunu bilerek konuştu, konuşmaya da devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

2011 Nobel Barış Ödülü sahibi, Yemenli gazeteci ve politikacı Tawakkol Karman, Vizyoner'21 sahnesindeki konuşmasında iyi yönetimin temelinde şeffaflığın, sorumluluk sahibi olmanın ve hesap verilebilirliğin yattığını söyledi. “Benim görüşüme göre paranın asıl fonksiyonu kalkınma olmalıdır. Paranın sosyal bir fonksiyonu olması gerekir” dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise konuşmasında yılda bin mühendis aldıklarını aktararak uçak yapımında rüzgar tüneline ihtiyaç duyulduğunu ve Avrupa’daki iki önemli rüzgar tünelinden birini yaptıklarını söyledi ve gençlere önemli mesajlar verdi.

Bosch Grubu bünyesindeki 25 yıllık kariyerinin ardından, Dalgakıran Grubu’nun İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenen Steven Young, geleceğin iş dünyasına ışık tuttu.

“Bugün ilkokula giden çocukların yüzde 60’ı üniversitelerden mezun olduklarında bugün olmayan meslek dallarında çalışacaklar” diyen Young, ekonomi dergilerinin ilk 500 şirket listelerini örnek vererek “2000 yılının listesiyle 2020 yılının listesini kıyasladığımızda 2000 yılında listeye giren şirketlerin yüzde 52’si artık yok. Sadece liste içinde değil, piyasada da faaliyet göstermiyor. Bu da bize değişimin hızını ve yıkım gücünü gösteriyor” diye konuştu.

MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı yaptığı açıklamada “MÜSİAD İzmir olarak, Ülkemizin iş insanlarının geleceğe hazırlamalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen MUSIAD Vizyoner’21 zirvesine yoğun bir katılım sağladık. Organizasyon için başta Genel Başkanımız Mahmut Asmalı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.