Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, en güvenilir yatırım aracının altın olduğunu aktardı. Altın fiyatlarında düşüş beklemediklerini belirten Baransel, “En güvenilir liman altın. Altın şu anda 20’yi gördü gibi gözüküyor. Geri gelse de bundan daha fazla gerilemez. Tekrar bu fiyatı görür. Dolar çarpı ons eşittir altındır. Dolar yükseliyorsa altın da yükselir. Altın dolardan daha kıymetli. Altını ezseniz  de, çiğneseniz de, bükseniz de aynı değerden geçerlidir. Dolar öyle değil, doların köşesi yırtılsa 50 lira fiyatı düşüyor. Kağıt sonuçta” dedi. İşçilikleri ürünlerin gerçek bir değer kaybetmediğini vurgulayan Baransel, “Geçen sene alınan işçilikli ürünler zaten bu sene işçilik ücretini kapatmış oluyor, hatta kara bile geçirmiş oluyor” diye konuştu.  

“İŞ YAPMIYORUZ” 

Herkesin elindeki altını bozdurmaya çalıştığını ancak altında karlılığın devam edeceğini belirten Baransel, “İş yapmıyoruz, bu süreçte insanlar sadece bozdurmaya geliyorlar. Pandemi sürecindeki gibi alım yok. O dönem biraz vardı, şu an talep eden yok. İşçilikli ürün alanlar yok zaten düğünler yok” açıklamasında bulundu.  

“İZMİR’DE BİR İLK” 

Sertifikalarıyla birlikte satılan kıymetli taşların sertifikalarında yer alan değerlerle aynı olup olmadığını anlamanın artık mümkün olacağını belirten Baransel, “Kuyumcular Odası’nda 16 Aralık Perşembe günü Türkiye’de üçüncüsü olan pırlanta, elmas, zümrüt, yakut gibi kıymetli taşların sertifikalarında yazan değerlerle aynı olup olmadığını görebilecekleri bir laboratuvar açıyoruz. Laboratuvarımız, İzmir Kuyumcular Odası, Ticaret Odası, Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 3 milyonluk bütçeyle kuruldu. Bundan sonra kıymetli taşlarını alan kişiler o sertifikada yazan taş mı değil mi öğrenebilecekler. Çünkü yıllarca değerli taşlar satıldı piyasada, bununla ilgili bir laboratuvar kurduk. Böyle bir şey Anadolu’nun hiçbir yerinde yok, sadece İstanbul’da vardı, şimdi bir de biz açtık” dedi.