Sıla TEKİN /GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Ege Perakendeciler Derneği (EGE PERDER) arasında Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında, 16 ürün grubunu ve 31 ürün çeşidini kapsayan en az 3 ay süreli iş birliği protokolü imzalandı.Tüm ülkenin enflasyonla mücadele kapsamında seferber olmuş durumda olduğunu ifade eden Özgener, “ Biz de İZTO olarak bu mücadelenin ancak ve ancak topyekün bir halk sahiplenmesi ile olacağına inanıyoruz. Yerli malı kullanımından dövizle ilgili kararlara kadar her kampanyayı sahiplenerek fırsatçılara yer vermiyoruz. TOBB bünyesinde yer alan 365 oda ve borsada çok olumlu değişimler oldu. Bugün de EGE PERDER ile ortak bir kampanyaya imza attık ve sosyal medya hesaplarından da duyurduk. Asgari üç ay süre ile yüzde 10 indirim yapabilecek olan üyelerimizin formu doldurmaları yeterli" dedi.

BANKALARA DESTEK MESAJI
Şu ana kadar 58 odanın kampanyaya destek verdiğini belirten Özgener, “EGE PERDER de üye 25 oda ile bize destek veriyor. Yüzde 10 sabit indirim yapacakları sözünü verdikleri ürün sayısı 31, yüzde 10 ve üzeri yapacaklarını söyledikleri ürün sayısı 16. Bunun dışında Avrupa’da hızlı büyüyen ülkelerden biri olmamız gibi pozitif bir durumun dışında enflasyon ve faiz oranları oranında yüzde 5’lerin altında bir türlü kalıcı olamadık. Bugün enflasyonun artışını fırsat bilerek enflasyon fiyatının çok üzerinde fiyat belirleyen firmalar da oldu. Neyse ki Ticaret Bakanlığı bu konuda gerekli önlemleri alarak yüreğimize su serpti. Enflasyonla mücadeleye gereken önemi veriyoruz; sizden de aynısını bekliyoruz. Bu yolda ilerlememiz, alacağımız önlemlerle bağlantılıdır. Alınan önlemlere baktığımızda, 1 ağustos tarihinden itibaren uygulanmak üzere banka kredi faiz oranlarına yüzde 10 indirim uygulanacak ayrıca KOSGEB kredilerinin geri ödemesinin 3 ay daha uzatılması da sağlanacak ve işletmelerin TL cinsinden kredilerine yüzde 15 finansman desteği vereceğiz. Alınan bu önlemlerle kredi faiz seviyelerinin makul seviyelere inmesi bekleniyor. Bu anlamda bankalarımızın firmalarımıza sadece iyi günlerde değil zor zamanlarda da şemsiye açmasını bekliyoruz” dedi.

BAŞKANDAN SELAM İLETTİ
İZTO olarak ellerini taşın altına koyduklarının altını çizen Özgener, “Tüm firmalardan da bu konuda tam destek bekliyoruz. Başlattığımız kampanyanın olumlu sonuçlar doğuracağına inanarak EGE PERDER ile kampanyamıza ilişkin yapacağımız çalışmaları içeren işbirliği protokünü imzalıyoruz” diyerek Başkan Rıza Türkoğlu’nun da selamını iletti.

DESTEĞE DEVAM
EGE PERDER olarak  2 milyon 500 bini aşkın metrekare alanda hizmet verdiklerini ifade ederek konuşmasına başlayan EGE PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Vahdet Sarıkaya, “ Aynı zamanda Türkiye genelinde toplam gıda satış payımız yüzde 9,8. En büyük amacımız Türkiye’mizin ekonomisine daha fazla katma değer sağlamak. Son 6 ayda ülke ekonomimizin önemli zorluklarla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Özellikle de perakende sektöründeki fiyat etiketlerinin üzerinde önemli bir gündem oluştu. Hükümetin gerçekleştirmiş olduğu kampanyaya sivil toplum kuruluşları, iş dünyasından isimler ve şirketlerden destek geldi. TPF ve EGE PERDER olarak biz de destek verdik ve devam edeceğiz” dedi.

“BU ÜLKE BİZİM”
Artışlar yüzünden sorumlu tutulduklarını ve bundan dolayı üzüldüklerini ifade eden Sarıkaya, “Sebep kesinlikle biz değiliz ancak böyle olmasa bile bu konuda üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmeye de hazırız. Üyemiz olan zincir marketler fiyat araştırması yaparak en uyguna satmaya çalışıyor. TÜFE’nin yüzde 17,90 olduğu bir dönemdeyiz ve ayrıca iş sadece üretici ile de bitmiyor. İşletme maliyetleri her geçen gün artıyor ve mağaza kiraları da aynı şekilde yükseliyor. Bunlar maalesef sektörel gerçekler ve başka bir Türkiye yok. Bizler her şeye rağmen yatırıma burada devam edeceğiz. Bu ülke bizim” diyerek birlik mesajı verdi.
Yıl sonuna doğru yüzde 15 büyümeyi de hedeflediklerini belirten Sarıkaya, “Bizlerin büyümesi demek Türkiye’nin büyümesi demek. El birliği ile sorunların çözüleceğine yürekten inanıyor ve bizi destekleyen İZTO’ya çok teşekkür ediyoruz’ dedi.