Sıla TEKİN/ GÜNDEME BAKIŞ- İZTO ekim ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında gerçekleştirildi.  Dışa açılmanın önemli aracı olan turizmin gelişmesi için çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Özgener, İzmir’in Eylül ayında 882 bin 767 turist ağırladığının bilgisini paylaştı. Turizm’in gelişmesi için yabancı ülkelerle de temaslarının sürdüğünü ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Üzerinde çalıştığımız turizm çeşitliliğini arttırıcı faaliyetlerimiz İzmir turizmini kısa bir sezona değil 12 aya yaymak için. Doğal yaşam ve beslenmenin önem kazanmasıyla İzmir için agroturizme yoğunlaştık. Türkiye’nin en büyük ikinci tarım kenti İzmir’de bu potansiyelin ziyadesiyle olduğunu düşünüyoruz” dedi.

SADECE İZMİR'İN DEĞİL AKDENİZ'İN GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ OLMAK İSTİYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yaptıkları ziyaret konusunda üyelere bilgi veren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, üyelerin sorunların detaylarını doğrudan Bakan'a anlatma fırsatı bulduğunu anlattı. İnciraltı'nın sağlık turizmine kazandırılmasının İzmir için son derece önemli olduğuna dikkat çektiklerini söyleyen Özgener, Bakan Ersoy'un bürokratlarına konuyla ilgili çalışma yapılması yönünde talimat verdiğini belirtti. Girişimcilik Merkezi projemizi çok önemsiyoruz. Atina temaslarımızda dahi gündem dönüp dolaşıp girişimciliğe gelince doğru bir başlangıç yaptığımızdan bir kez daha emin olduk. İzmir'in 20-30 yıl sonrasını hayal ediyorsak meslekleri de buna göre kurgulamalı, şimdiden insanımıza yatırım yapmalıyız. Girişimcilik Merkezimiz aynı zamanda yenilikçi fikirlerini hayata geçirecek gençlerin sırtını dayayacağı bir 'cesaret merkezi' de olacak. Sınırlarımızı da geniş tutuyoruz, sadece İzmir'in değil Akdeniz'in girişimcilik merkezi olmak istiyoruz. Proje, İzmir'in projesi. Bu nedenle tüm kesimler katkı yapsın, İzmir projeyi sahiplensin istiyoruz. Dünyanın en iyi örneklerini inceleyip kentimizin avantajları ile harmanlayarak kuracağımız Girişimcilik Merkezi'nde birçok başarı hikayesine tanıklık etmek için çok çalışacağız."       


KENTİMİZ ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI YAPMAYA DEVAM EDİYOR
İzmir’in ülke ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sağladığının altını çizen Özgener, ” İzmir, merkezi bütçeye aktardığı vergi gelirinden ihracata kadar her alanda önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Bu katkılar, Aliağa’da görkemli bir şekilde açılışını gerçekleştiren Star Rafinerisi gibi bir yıldızla ivme kazanacaktır diye düşünüyorum. Açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in bizzat yaptığı yatırım, özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olarak öne çıkıyor. Şehrimize hayırlı olmasını umut ediyor, emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu

ÇİN İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ
IMF’nin güncellemesini yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ülkeler için riskler olsa da görünümün olumlu olduğunun altını çizen Özgener, dışa bağımlılığın azaltılması için yenilikçi bir tavır sergilenmesi gerektiğini ifade etti. Çin’in son zamanlarda ABD ile yaşadığı gerginliğin değerlendirlmesi gereken bir fırsat olduğunu ifade eden Özgener, “Bildiğiniz gibi biz bu öngörüleri ve Çin’in potansiyelini düşünerek pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. Dijital medya kampanyamızdan turizm ilişkilerine, Çin Devlet Televizyonu ile röportajımızdan son altı ayda Odamızı ziyaret eden çok sayıda Çin ticaret ve kültür heyetlerine kadar, attığımız her adım buna hizmet ediyor” dedi.

İHRAÇATTAN MÜJDELİ HABERLER
Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilerin olumlu olduğunu belirten Özgener, “Ticaret Bakanlığı’nın en son açıklamış olduğu veriler çerçevesinde; son 12 aylık dönemde ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 7,6 oranında artış ile 165 milyar 57 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, gerek eylül ayı gerekse son 12 aylık ihracat rakamının tarihin en yüksek ihracat rakamları olduğunu açıkladı “ dedi.

İZTO’DAN ENFLASYON İLE MÜCADELEYE TAM DESTEK
Ülke genelinde seferberliğe dönüşen Enflasyon İle Topyekün Mücadele kampanyası kapsamında çalışmalar düzenlediklerinin altını çizen Özgener, “Sayın Vahdet Sarıkaya’nın başkanlığını yürüttüğü Ege PERDER ile ortak gerçekleştirdiğimiz indirim kampanyasını Odamızın web portalı ve sosyal medya hesaplarımızda da duyurduk, meslek komitelerimizin gündemine aldık. Ege PERDER ile imzaladığımız protokol konusu ürünlerin hemen hepsi vatandaşın temel ihtiyaç maddeleri olduğu için bu kampanyayı çok önemsiyoruz. Ege PERDER ve Odamız üyesi yerel perakendecilerimize ve onların tedarikçilerine teşekkür ediyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında indirim kampanyası çağrısına üyelerimiz en az % 10 indirim yaparak kampanyaya katılmaya başladı. TOBB ile de indirim kampanyasına katılan üyelerimizin bilgilerini paylaştığımızı da hatırlatmanın yanı sıra sizlere de kampanyaya destek yönünde çağrımı yinelemek isterim” dedi.

İHRAÇAT DESTEK OFİSLERİ KURULACAK
Ticaret Bakanlığı’nın 100 günlük eylem planı çerçevesinde İhracat Destek Ofislerinin kurulacağının bilgisini veren Özgener, “İhracat Destek Ofisi kurulacak Odalar arasında Odamız da yer almakta. Yakın zamanda Odamızda kuracağımız İhracat Destek Ofisi’den bundan böyle üyelerimiz ihracatla ilgili her türlü bilgiyi alacaklar. Örneğin, Uygulamalı İhracat Pazar Araştırması aracılığıyla üyelerimiz ile birlikte masa başında pazar araştırması yapılacak, üyelerimize hangi pazarlara öncelik vermeleri gerektiği konusunda danışmanlık verilecek” diye konuştu.