Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Pandemi nedeniyle 1.5 yıla yakın süredir online eğitim veren üniversitelerde, yüz yüze eğitim başlıyor. Üniversitelerin yüz yüze eğitime ara vermesi nedeniyle ailelerinin yanına dönen birçok öğrencinin yanı sıra üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler de İzmir’e geri döndü.

KYK YURTLARININ KAPASİTESİ 16 BİN 

İzmir’de 6’sı devlet 4’ü özel olmak üzere 10 üniversite, 200 bine varan öğrenci var. Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) İzmir’deki yatak kapasitesi ise yaklaşık 16 bin. İzmir’in en büyük üniversiteleri olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kendi bünyesinde yurdu bulunuyor fakat yurdun öğrenci kapasitesi 564 kişilik.  Ege Üniversitesi’nin içinde bulunan KYK yurdu 2 bin 900 öğrenciyi misafir ediyor. 2022’nin sonunda ise bu rakam yeni bloklarla birlikte 6 bine çıkacak.

BELEDİYE YURTLARI DOLDU 

Kent genelinde KYK ve üniversite yurtlarının dışında Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Balçova ve Karşıyaka Belediyelerinin öğrenci yurtları bulunuyor. Belediyeler tarafından hizmete sokulan yurt kapasiteleri ise ortalama 200 öğrenciyi barındırabilecek düzeyde. Öğrencilerin maddi durumları göz önüne alınarak yerleştirme yapılan yurtlar çok az sayıda öğrencinin barınma ihtiyacını karşılayabiliyor.  

1 YILLIK SENET İMZALATILIYOR 

İzmir genelindeki özel yurt sayısı ise 44. Bunların yatak kapasitesi 16 bin civarında. Birçok öğrenci özel yurtlarda kalamamalarının nedenini fiyatların çok pahalı olması ve yurda girerken 1 yıllık senet imzalatılması nedeniyle tercih edemedikleri aktarıyor.  

KİRALIK EVLER ATEŞ PAHASI 

Yaşanan depremin ardından ev kiraları İzmir genelinde arttı. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte ise artan ev kiraları neredeyse 2’ye katlı. İzmir’de üniversite yakınlarında en uygun ev asgari ücret ve üzerinde seyrediyor. 

İZMİR’DEKİ ÜNİVERSİTELER

Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi, Demokrasi Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Tınaztepe Üniversitesi, Kavram Meslek Yüksekokulu