Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de konutların hem kira hem de satış bedellerinin neden arttığını anlattı. Bir dizi olayın ard arda geldiğini kaydeden Güleroğlu, "Pandemiden kaynaklı bir artış oluştu bunun yanında İzmir'de yıkıcı bir deprem yaşadı. Bu depremin izlerini hala yaşıyoruz. Depremde yıkılan birçok bina var, yıkılmayıp hasar alan da birçok bina var. Bu insanlar İzmir'de yaşamak istedikleri için otomatikman kiralık dairelere geçtiler. Konut açığından kaynaklı bir sıkıntı olduğu için de kiralar yükseldi. Bu yetmemiş gibi pandemiden çıktık, normalleşme döneminde yüz yüze eğitimler başladı. Konut tutacak kişi var ancak konut yok. Hem mevcut üniversiteliler geri döndü son hem de yeni kazananlar gelince konut ihtiyacı arttı. Son dönemde bunu en çok tetikleyen birinci neden ise önceden Irak, İran gibi ülkelerden geliyorlardı son dönemde Ukrayna ve Rusya'dan da ciddi göç alıyoruz İzmir'e. Bu sebeplerden kiralar yükseldi. Amerika bir ambargo uyguluyor, Dolar girişini kapatınca, otomatikman buradan gelip yer kiralayıp, daha sonra da vatandaş olup swift'in önünü açmaya çalışıyorlar. Bu da piyasalardaki hem kiralık hem satılık ev fiyatlarını artırıyor" dedi. 

"İNŞAAT MALİYETLERİ YÜKSELDİ"
Güleroğlu, İzmir'de ev üretecek arsa kalmadığına dikkat çekerek, "Fiyat artışlarındaki en önemli neden ise; ekonomik sıkıntılar içinde rakamlar çok yükseldi. Bugün demirin tonu 4 bin 500 lira iken 18 bin liralara çıktı, inşaat maliyetleri yükseldi. İzmir'de de üretilecek arsa yok, arsa olmadığı için mevcut arsaların bedeli çok yükseldi, fiyat artışları da tetikledi. Bunların hepsini toplayınca hem kira hem de satış fiyatları artmış oldu" ifadelerini kullandı. 

"REKOR SAHİLEVLERİ'NDE"
Güleroğlu İzmir konutların en pahalı olduğu yerleri açıklayarak; "Sahilevleri, Çeşme, Alaçatı, Urla en yüksek kesimler, bunları Güzelyalı, Mavişehir, Bostanlı takip ediyor. Bornova Bayraklı bölgesi pahalılıkta üçüncü sırada yer alırken Buca, Örnekköy ve diğer ilçelerde daha uygun rakamlı konutlar bulabiliyorsunuz" diye konuştu.