GÜNDEME BAKIŞ (ÖZEL HABER) - Dolar ve Euro’dakı hızlı artış sonucunda A’da Z’ye tüm ürünlere zam yapılmasına neden oldu. Bakkallarda ve marketlerde satılan ürünlerin yüzde 95’inin fiyatları arttı. Özellikle suda yapılan zam herkesi şaşırttı. Su sektörünün amiral gemileri 5 litrelik sular, bakkallarda 4.5 TL, marketlerde ise 4 liradan satılmaya başladı. Yüzde 40-50 oranındaki bu zammı ise sektör temsilcileri fazla buldu.

PİYASADA KAOS VAR! YÜZDE 10 ZAM GELECEK DİYE KÖRÜKLÜYORLAR!
Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, şu anda piyasalarda dövizdeki artış nedeniyle kaos ortamı olduğunu belirterek, “Birçok mali ithal ediyoruz. Ambalaj sanayi ve kağıt grubunda büyük artış var. Üreticiler firmalar mal tedarik edemeyeceği endişesiyle zam yapıyor. Sabit bir fiyat yok. Piyasanın oturmasını bekliyoruz. Üretici firmalar, ‘önümüzdeki hafta yüzde 10 zam gelecek’ diye piyasaları körüklüyorlar.  Dövizin gayri ciddi artışı her şeyi etkiliyor. Piyasada içecekle ilgili sıkıntı yok. Her türlü ürün bulunuyor. Yaz ayı olması nedeniyle suya bir talep var. Herkes peşin ödemeye döndü. Vadeli mal gelmiyor. Hükümet bu konuda oldukça kararlı. Yoklar azaldı. Geçtiğimiz haftalardaki sarsıntı şu an yok. Şu an su sıkıntısı yok ancak ambalaj ve nakliyedeki artış fiyatlara yansıdı” dedi. 

PLASTİĞE ZAM GELDİ
Ege Plastik Sanayicileri Derneği Erol Paksu ise, “Plastiğe çok zam geldi. Dolar üzerinde çalışıyoruz. TL ile hammadde almıyoruz. Büyük artışlar oldu. Bizi etkiliyor. Her zaman zarar gördüğümüz bir sektör. Fiyatlar her gün değişiyor. Çok sıkılıyoruz ama yolumuza devam ediyoruz” dedi.

FIRSATÇILIK YAPANLYAR VAR
EBSO eski Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ise, “Plastiğe zam geldiği doğru. Ancak suya yapılan yüzde 40-50 zammı anlamak pek mümkün değil. Plastik karaborsası olan bir ürün değil. Zammın nedenini sorduğunuzda elektrik ve mazotta yapılan artışı göstereceklerdir. İşin makul olanı ve olmayanı var. 6 ay sonra fırsatçılar bugün kazandıkları parayı kazanamayacak. Eninde sonunda bu fiyatlar düşecek” dedi.

YANLIŞ YAPAN İFLA OLMAZ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise, “Yanlış yapan iflah olmaz. Vicdanını kaybeden yanlış yapar” dedi.