Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Pandemi dolayısıyla düşen konut ve taşıt satışlarını artırmak ve piyasayı canlandırmak amacıyla 1 Haziran’dan itibaren kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi imkanı sağlayan kampanyalar sona erdi. Özellikle ev kredilerindeki düşüşün adından ev sahipleri satışa çıkardıkları evlerinin fiyatlarını bin anda ikiye katladı.  

GAYRİMENKUL YÜZ GÜLDÜRÜR
Gayrimenkulün her zaman yatırımcının yüzünü güldürdüğünü kaydeden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, ilerlen süreçle ilgili umutlu olduğunu söyledi. Güleroğlu, “30 yıldır bu işi yapıyorum. Gayrimenkul yatırımcının yüzünü hiç düşürmemiş, hep güldürmüştür. Önümüzdeki süreçte de aynı şekilde güldürecektir” dedi.   

YÜZDE 40 ARTAN GAYRİMENKUL FİYATLARINDA YÜZDE 20 GERİLEME OLACAK
Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte hak sahiplerinin ücretlerde indirime gideceğini kaydeden Güleroğlu, “1 Haziran’dan itibaren otomatikman herkes 0.64 ile 0.74’ten kredi kullanmak için bankalara koştu. Büyük bir kesim bu krediyi kullandı. Bu nedenle fiyatlar baya bir yukarıya çıktı. Faiz oranları yukarıya çıktığında ters orantılı yukarıya çıkar. Bu her zaman böyledir. Sonuç itibariyle o dönemde işler hızlandı ve alışverişler baya çoğaldı. Zaten bu satışlar istatistik verileride açıklandı. Konut kredisi faizleri şimdi 1’lere çıktı. Bu nedenle satışlarda bir durağanlık yaşandı. Bu büyük bir avantaj oluşturdu. Çünkü çok hak sahipleri arsa fiyatlarında indirime gitti yani değerinde satışlar yapmaya başladı. Önümüzdeki süreçte yüzde 40 artan fiyatların yüzde 20 gerilemelerini bekliyoruz. Bu da olacak” diye konuştu.   

Güleroğlu, vatandaş ev alırken mutlaka Ticaret Bakanlığı’ndan yetki almış, Emlakçılar Odası’na kayıtlı firmalarla çalışmalarını ve sözleşme yapmalarını tavsiye etti.