Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi bu yıl üçüncü kez yapılacak. Hazırlık çalışmaları kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları, üniversiteler ve kamu kurumlarından temsilcilerin katıldığı toplantılar sonunda Kongre’nin ana temasının “Engelsiz Üretim Modelleri ve İstihdam” olması kararlaştırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZFAŞ organizatörlüğünde fuarizmir’de düzenleyeceği Kongre üç gün sürecek.

İZMİR’DE BULUŞACAKLAR
ENGELSİZMİR 2018 Kongresi’nin temel amacı, engellilerin istihdamına yönelik engelsiz üretim modelleri, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanan örnekler üzerinden incelemeler yapmak olacak. Bunun yanında engelsiz üretim modelleri, istihdam konusundaki farklı ve yararlı uygulamaların İzmir’e uyarlanması konusu tartışılacak. İstihdam konusunda kentte ayrımsız bir yaşamın koşullarının da gündeme geleceği kongrede, uluslararası ve ulusal alanda tanınan uzmanlar yer alacak. Davetli konuşmacılarla, bildiri sunumu ve atölyeler gerçekleşecek. Türk ve yabancı uzmanlar, araştırmacılar, uygulamacılar, aileler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ile yerel yöneticiler kongrede yer alacak. 

İŞVERENLE İŞÇİ ADAYI BULUŞACAK
3. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi kapsamında istihdama yönelik işverenle işçi adayı engellilerin buluşması da gerçekleşecek. Engelli istihdam etmek isteyen firmalar, kongreye katılacak olan engelli bireylerle birebir görüşme yapma olanağı bulacak. Kongre kapsamında oluşturulacak bir alanda gerçekleşecek buluşmada işverenler ihtiyaç duydukları bölümlerde çalıştırmak üzere engelli bireylerle mülakatlar yapacak.

PROJELER ÜRETİLECEK
Kongre kapsamında bir de proje üretim süreci olacak. İstihdama yönelik herhangi bir iş kolu, ürün ya da iş ortamı düzenlemesi gibi konularda katılımcılar projeler üretecek. İŞKUR ve KOSGEB destekli olarak gerçekleşecek etkinlikte tasarımcılardan gelecek tüm projelerin sunumları yapılacak. Ticaret Odaları, Sanayi Odaları yetkilileri sunumları dinleyecek. Ortaya çıkacak projelerin uygulanabilirliğine göre hayata geçirilecek. Üretilen her projenin marka patenti alınacak. 

KÖSTEM: İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ
ENGELSİZMİR Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, “ Altı yıl önce kongrelerin planlamasında ülkedeki engellilerin eksikliklerini düşündük. Projeler yapmaya çalıştık. Standartları geliştirmek istedik. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Kırmızı Bayrak’ uygulaması yapıldı. Yaptığımız ikinci kongrede farkındalıkları artırmak istedik. Ardından Farkındalık Merkezi hayata geçti. Şimdi artık engellilerin normal insanlar gibi çalışmasının önünü açmak istiyoruz. O yüzden bu kez böyle bir yol izleyeceğiz. İstihdamı artırıcı uygulamaları kongrede gündeme getireceğiz” dedi. 

İLKİ 2013’TE YAPILDI
Engellilerin sorunlarını gündeme getirmek, çeşitli aktivitelerle farkındalık yaratmak adına ortaya çıkan ENGELSİZMİR Kongresi’nin ilki, 2013 yılında “Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri” ismiyle Kültürpark’ta düzenlendi. Birçok engelli bireyi bir araya getiren kongre sonrasında kentte “Kırmızı Bayrak” uygulaması başladı. Uygulamayla birlikte kamu ve özel kurum tesisleri ve araçlarının engelli kullanımına elverişli hale getirilmesi adına büyük adımlar atıldı. İlk kongreden 3 yıl sonra, 2016 yılında ise “Engellilerin Sosyal Yaşama Katılımına Yönelik Yerel Politikalar” adıyla 2. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi düzenlendi. fuarizmir’de gerçekleşen kongre sonrasında Türkiye’de başka bir örneği olmayan “İzmir Engelli Farkındalık Merkezi” açıldı.