Ege'nin devi Enda Enerji Holding'deki milyarlarca liralık hisse savaşı sona erdi. Holding'in 500 ortak sayısını geçtiği gerekçesiyle Sermaye Piyasası Kurulu'nca "halka açık şirket" statüsüne alınması ve Borsa'da halka açılma yönteminin ne olması gerektiği konusunda anlaşmazlığa düşen İzmirli ortaklar ile holdingte yüzde 26.82 hissesi bulunan Verusa Holding, kılıçları indirdi.

Egeli işadamlarının ağırlıkta olduğu yönetim kurulu şirketin 500'den fazla ortakla halka açık şirket statüsüne alınmasını kabul ederek şirket kayıtlarına geçirdi. Diğer yandan şirketin İstanbul Borsası'nda halka arzının Egeli işadamlarının istediği gibi "hisse satışı" değil "sermaye artırımı" yoluyla yapılması için harekete geçildi. Holding, Sermaye Piyasası Kurulu'na daha önce yaptığı ancak süresi dolan halka açılma başvurusunu yenileyecek.

600 MİLYONA ÇIKARILIYOR
Hüsnü Özyeğin, Lucien Arkas ve Nail Özkardeş gibi birçok ünlü işadamının da içlerinde yer aldığı Ege'den 200'e yakın ortağı bulunan holdingin borsada halka açılma sürecinin önümüzdeki Haziran ayına yetişmesinin beklendiği ifade ediliyor. Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, "Geçtiğimiz günlerde yaptığımız holding genel kurulunda kayıtlı sermayemizin 345 milyon liradan 600 milyon liraya çıkarılması oybirliği ile kabul edildi. Halka arz çalışmalarımıza ait belgeler önümüzdeki günlerde SPK Başkanlığı'na iletilecek. Şu anda ortak sayımız 506 kişidir" dedi.

Bakioğlu, "Bu Verusa Holding ile bir uzlaşma sağlandığı anlamına mı geliyor? Yani siz şirketin halka açık şirket statüsünde olmasını kabul ettiniz. Onlar da halka arzın sermaye artırım yoluyla yapılmasını kabul etti ve uzlaşma sağlandı. Böyle söyleyebilir miyiz? sorusuna "Evet. Aynen dediğiniz gibi" yanıtını verdi. Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Samim Sivri de , "Perşembe günü yapılan genel kurulda 500'ü geçen ortaklarla yeniden halka açılma kararı alındı. Başlangıçta 183 ortak vardı. Bunu hukuk yoluyla tespit ettirdik. Şimdi yeni ortaklarla birlikte karar alındı. Sermaye artırımı yoluyla halka açılacağız" diye konuştu

DAVALIK OLUNMUŞTU
ENDA Enerji Holding'e 2015 yılında yüzde 26.82 oranında ortak olan İstanbul merkezli Verusa Holding ile Egeli ortaklar arasında şirketin halka açılması ve bunun sermaye artırımıyla mı yoksa hisse satışı yöntemiyle mi olacağı konusunda anlaşmazlık çıkmıştı. Bu süreçte holdingin planlanan yüz milyonlarca liralık halka arz süreci durdurulunca anlaşmazlık büyümüş ve milyarlarca liralık şirkette büyük bir savaş başlamıştı. İddiaya göre, İzmirli ortaktan alınan bir miktar hisse 300-400 civarında kişiye satıldı. Böylece ortak sayısı 500'ün üzerine çıktı. Ardından Sermaye Piyasası Kurulu, ortak sayısı 500'ü geçtiği için Enda Enerji Holding'i geçtiğimiz 16 Mart'ta halka açık şirket statüsüne aldı. Ancak, Cem Bakioğlu'nun yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği ve aralarında Samim Sivri ve Rona Yırcalı'nın da yer aldığı holdingin Egeli yöneticileri bu kararın iptali için dava açmıştı. Holding yönetiminin açtığı davada SPK'nın kararının yürütmesi durdurulmuştu. SPK buna itiraz ederken şirketin halka açık hale gelmesini isteyen Verusa Holding ve iştiraki Pamukova Elektrik, Ankara 7. İdare Mahkmesi'nde görülen davaya 29 Eylül'de SPK'nın yanında müdahil olmuştu. (Erhan Gülenç Y.ASIR)