Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan indirdi. Böylelikle haftalardır 17.90 sınırında gezinen dolar 18 TL’yi aştı. Enflasyon oranlarının her geçen arttığı ve hayat pahalılığın kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde vatandaş ekonomik tedbirler kapsamında ne yapması gerektiğini araştırıyor. 

"KREDİ ÇEKMENİN TAM ZAMANI"

Ekonomist Murat Kartalkaya, vatandaşlara Ağustos ayı bitmeden kredi çekmelerini tavsiye etti. Kartalkaya, "Şu an kredi çekmek için en uygun dönem. Ev fiyatları çok yükselmiş durumda ancak alabilecek durumu olan vatandaşlarımızın ev almasını tavsiye ediyorum. Araba almak için kredi çekmeyi bekleyenler ya da daha düşük bütçeyle beyaz eşyadan tutun da kredi kullanarak almayı düşündüğünüz ihtiyacınız her neyse şu an tam zamanı. Eylül'den sonra banka kredi faizlerinin 3-4 puan kesinlikle artacağını düşünüyorum. Kamu bankalarını hariç tutarak söylüyorum, Eylül ayının ortalarının ardından hem döviz hem de faizler artacak" dedi. 

"OCAK AYINDA MAAŞLARA YÜZDE 60 ORANINDA ZAM BEKLİYORUM"

Kartalkaya, "Şu an TL kredi alıp kenara atmak bile mantıklı çünkü Ocak ayında asgari ücret üzerinden değerlendirirsek, Ocak ayında en az yüzde 60 enflasyon farkı yani yüzde 60 zam gelecek maaşlara. Yani bugün çektiğiniz kredinin aylık taksiti sizi Ocak ayı itibariyle sizi etkilemeyecek. Bu çok basit bir hesap, şu an kredi kullanarak alacaklarınızı almanın tam zamanı" ifadelerini kullandı.