Düzenlenen toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, bu toplantının kendileri için bir ilk olduğunu vurguladı. Bundan sonraki ilk toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’yi de davet edeceklerini açıklayan Jak Eskinazi, birliklerin yaşadığı sorunları kendisine aktaracaklarını belirtti. Yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bir sunum da yapan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ekonomiye dair de görüşlerini paylaştı. Global krizden yeni yeni kendini kurtaran dünya ticareti ve üretiminin bu kez ABD Başkanı Donald Trump’un uygulamaya koyduğu politikalar nedeniyle bir kere daha yavaşlama eğilimine girdiğini savunan Eskinazi ayrıca, Amerikan Merkez Bankası FED’in, ikinci kez faiz arttırımına gitmesinin, dünya genelindeki faiz oranlarının artmasına ve üretimde yavaşlama risklerini beraberinde getirdiğini söyledi. Eskinazi, "ABD tarafının çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi uygulaması başladı. Ardından ABD, Çin’den yapılan ithalatı kısıtladı ve Çin’in de misilleme yapmasıyla ticaret savaşları başladı. IMF’nin son değerlendirmelerinde ticaret savaşlarının dünya üretimine olumsuz etkisinin binde 5 civarında olabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda ithalat maliyetini en az yüzde 10 arttıracağı, dünya fiyatlarını ise binde 7 yükselteceği değerlendirilmektedir" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE BEKLENTİSİ
Toplantıda, yapacakları çalışmalara dair de bilgi veren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, herkesin yaşadığı bir sorun olduğunu belirterek, aldıkları kararı açıkladı. İzmir’de üniversiteden mezun olup gelen öğrencilerin, dış ticaret bölümü mezunu olsalar dahi, ihracat ve ithalatla ilgili konulara hakim olamadıklarının altını çizen Eskinazi, kendi üniversitelerini kurmak istediklerini, bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Aynı şey tasarım bölümü mezunları için de geçerli. İşte bunun önüne geçebilmek için kendi üniversitemizi kurmak istiyoruz. Müfredatı gerçekten dış ticaret ve tasarımda gerekli konulardan oluşacak, sektörün deneyimli yöneticilerinin doğrudan pratik bilgilerle eğitim vereceği bir yapı istiyoruz. Biz buna üniversite dedik, ama şimdi yeni yönetimiyle Ekonomi Üniversitesi ‘Gelin bunu birlikte fakülte olarak açalım’ diyor. Tabii ki bu süreci çok daha kısaltacak bir çözüm. Üzerinde çalışıyoruz, gelişmelerden sizi haberdar edeceğiz.ö

O PROJEDE YER ALACAKLAR
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası tarafından Menderes’te Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik projede kendilerinin de yer alacağını açıklayan Jak Eskinazi,  söz konusu bölgenin üyeler açısından en verimli şekilde kurulup işletilmesi için çabalayacaklarının sözünü verdi. Eskinazi, bundan sonraki süreçte hep birlikte İzmir ve bölge için, güçlerini birleştirerek ayrı ayrı çalışmanın yarattığı kaynak israfının önüne geçmeyi hedeflediklerini anlattı. Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü çıkışlı beyannamelerde ikinci iskele sorunu yaşadıklarını, eşyanın nihai çıkış yaptığı gümrük idaresi ile burası arasındaki yazışmanın uzun sürmesi nedeniyle beyannamenin kapanmasının geciktiğini söyleyen Jak Eskinazi, "Geçtiğimiz hafta Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık beni aradı ve bu sorunumuzun çözüldüğü müjdesini verdi. Ben sizinle burada paylaşmış olayım" dedi. Toplantı, üyelerin sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu. (DHA)