Turizmciler ile sanayiciler arasında Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı konusunda tartışma çıktı. Turizmciler tatilin 9 gün olmasını isterken, sanayiciler uzun tatilin ülke ekonomisine zarar vereceğini savundu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kurban Bayramı tatilinin, Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi 9 gün olarak açıklanmasını beklediklerini söylemişti. Ayık, bayram tatilinin 9 güne çıkartılmasının geç kalınmış olsa da iyi olacağını kaydetmişti.

SANAYİCİ İTİRAZ ETTİ
Turizmcilerin bayram tatilinin 9 güne çıkarılması talebine sanayi kesiminden itiraz geldi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Kurban Bayramı tatilinin uzatılmaması gerektiğini belirterek, "Ülke olarak zor bir ekonomik süreçten geçiyoruz, şu an daha fazla tatile değil daha fazla üretime ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu. Kurban Bayramı'nın turizmin en yoğun dönemine denk geldiğine dikkati çeken Özdebir, şunları kaydetti:

"Bu yıl turizm zaten çok başarılı bir sezon geçiriyor. Dolayısıyla 5 günlük Kurban Bayramı tatilini daha fazla uzatmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Uzun süreli tatiller üretimi büyük bir kesintiye uğratıyor. Hükümetin aldığı idari izin kararları piyasaların tamamen durmasına yol açıyor. Ülke olarak zor bir ekonomik süreçten geçiyoruz, şu an daha fazla tatile değil daha fazla üretim yapmaya ihtiyacımız var."

DAHA ÇOK ÜRETMELİYİZ
Özdebir, sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme için üretimin önemine değinerek, "Ülke olarak önemli hedeflerimiz var. Bu hedeflerimize daha çok tatil yaparak değil daha çok çalışarak, daha çok üreterek ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

EGE'DEN DE İTİRAZ VAR

ÜRETİME ODAKLANALIM
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, turizm bölgelerindeki doluluk oranları ve turist sayılarının memnuniyet verici seviyede olduğunu belirterek, "Ağustos ayı da iyi geçecek. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda uzun bir tatille iş hayatına ara vermek yerine, ekonomiye, ticaret ve ihracata daha çok yönelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bayram tatilini uzatmayarak, üretim ve ihracatı arttırmak için çalışmalıyız. 10 günlük tatille iş hayatı kesintiye uğratılmamalı" dedi.

TATİL UZATILMAMALI
EİB Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, "Kurban bayramı tatili bizce de normal süresinde yapılmalı. Çünkü şu sıralarda ihracat ile uğraşan bizlerin yoğun bir iş kaybı mevcut. Bazı durumlarda ek mesailer yapılıyor. Bu konuda çok sıkıntı yaşıyoruz. Hatta başkanlar arasında tatilin uzatılmaması gerektiğini konuştuk" dedi.

ÜLKEMİZ İÇİN AĞIR YÜK
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Tatillerin uzatılması teamül haline geldi. Uzun tatil dönemleri ekonomiyi yavaşlatıyor. Hele üst üste iki dini bayramda tatilin 9 gün olması, Türkiye gibi rehavete değil üretime ihtiyaç duyan bir ülke için taşınması hayli ağır bir yük... Bence bu bayram bir milat olsun ve milletçe bundan böyle kısa bayram tatillerine alışalım" dedi.