Dünya genelinde 2019 yılında 3.5 trilyon dolara ulaşması beklenen e-ticaretten daha fazla pay almak isteyen Egeli ihracatçılar, e-ticarete odaklanıyor. Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, EİB, World E-commerce Forum ve bazı firmaların işbirliğinde düzenlenecek olan İzmir E-İhracat Konferansı ile ilgili bilgi verdi. Hızla dijitalleşen dünyada ekonominin itici gücü olan e-ticaretin, 2014 yılında 1.3 trilyon dolar seviyelerindeyken 2018'de 2.8 trilyon dolara ulaştığını ifade eden Erkan Zandar bu rakamın 2019 yılı sonunda 3.5 trilyon doları aşmasını beklediklerini söyledi. 2021 yılında ise global e-ticaret hacminin 5 trilyon dolara yaklaşacağını dile getiren Zandar, "Yapılan e-ticarette ise mobil olarak gerçekleştirilen oran ise yüzde 44 gibi ciddi bir rakama ulaşmıştır. Söz konusu geleneksel dediğimiz perakende ticaret ile e-ticaret oranlarını karşılaştırdığımızda ise 2012-2016 periyotları arasında yüzde 100 büyüyerek yüzde 8.5 gibi bir orana ulaşmıştır. Bu oran artan dijitalleşme ile hızla büyümeye devam etmektedir. Gelişmiş ülkelerden bir örnek verecek olursak ABD'de e-ticarette en yüksek ciroya sahip 25 şirketten 18'inin klasik perakendeciler olduğu bilinmektedir. Bu da hali hazırda perakendeci firmaların entegrasyonu kadar perakendeci olmayan firmalar içinde potansiyel bulundurduğunun bir göstergesidir" dedi.

İZMİR'İ E-İHRACAT MERKEZİ YAPMA HEDEFİ
Kıtalara göre e-ticaret rakamlarına bakıldığında 2010 yılında Kuzey Amerika'nın yüzde 39 ile ilk sıradayken yüzde 32 ile Asya-Pasifik'in takip ettiğini anlatan Erkan Zandar, şunları anlattı:

"Bugün dünyada satış şekilleri değişiyor. Ticaret hacmi internet üzerinden alışverişe doğru kayıyor. ABD ve Çin gibi gelişmiş ülkelerde perakende satışların neredeyse yüzde 30'u elektronik ortamda gerçekleşiyor. 2021 yılı projeksiyonunda Asya Pasifik oranının yüzde 67 gibi bir oranla en fazla e-ticaretin yapılacağı yer olması öngörülmektedir. Dünyamızda ticaret hızla e-ticaret yönüne kayarken ülkemizin bu potansiyeli yakalaması için klasik perakendeciler ve KOBİ'lerimiz e-ticareti benimsemelidir. E-ticaret ile birlikte gelişecek e-ihracat, Türkiye ekonomisinin büyümesi için kilit bir öneme sahiptir. Firmalarımız tabi pek çok farklı alanda bilgi sahibi olması gerekmekte. Bu noktada ise bizler gibi kurumların ön ayak olması firmalar ve kişi bazında insanları teşvik etmekte bizlere düşmektedir. Bu kapsamda Ege İhracatçı Birlikleri olarak hedefimiz İzmir'i bir e-ihracat merkezine dönüştürmektir."

TESETTÜR GİYİM E-TİCARETTE ÖNCÜ
E-ticarette hizmet sektörünün daha gelişmiş olduğunu anlatan Zandar, uçak bileti ve otel rezervasyonlarının ilk sırada yer aldığını kaydetti. İkinci sırada ise e-devlet üzerinden yapılan kamusal ödemelerin geldiğini söyleyen Zandar, "Ürün gamına gelindiğinde giyim ön sırada geliyor. Özellikle tesettür giyimde günde 10 bin paket yapan firmalar var. Akdeniz kültüründe halk alışverişi sever. Ama bu anlayış gençlerde değişiyor. E- ticaretin giderek daha sık kullanılır hale geleceğini düşünüyorum" dedi.

ZİRVEYE BİN BAŞVURU
Türkiye'de 2017 yılı resmi verilerine göre toplam ihracat içinde binde 3'lük paya sahip olan e-ihracatın 500 milyon doları aştığını belirten Erken Zandar, Türkiye'nin e-ihracatında ilk sırada hazır giyim ve tekstil ürünleri yer alırken bunları kozmetik, anne-bebek, otomotiv-yan sanayi ve elektronik ürünlerin takip ettiğini anlattı. Zandar, "Ülkemiz, 831 milyar dolarlık e-ticaret hacmine sahip Asya ile 346 milyar dolarlık Avrupa arasında yer almakta. Buradaki konumumuzdan dolayı ülkemiz yeni bir merkez olarak e-ihracat hacmini çok hızlı bir şekilde arttırabilecek potansiyele sahip.

Türk ihracatına yeni bir sıçrama yaptıracak adeta kar topu gibi büyüyecek e-ihracat gibi büyük bir fırsatı değerlendirmek için çok iyi odaklanmamız gerekiyor. Ege İhracatçı Birlikleri'ne üye 8 bin civarındaki ihracatçımızın e-ihracata daha fazla odaklanması için bu konuda uzman kişilerle seminerler, eğitimler düzenleyerek üyelerimize ve tüm firmalarımıza, üreticilerimize, KOBİ'lere anlatma imkanlarını arttırıyoruz. 25 Mart 2019 Pazartesi günü gerçekleştireceğimiz E-İhracat Zirvesi'ne henüz 3 gün olmasına rağmen bin civarında başvuru aldık" dedi.