EBSO, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan ‘Dünyamız Nereye Gidiyor? Çevre ve Geleceğimiz Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Panelde sanayiciyi yakından ilgilendiren Çevre Mevzuatı’nın geçirdiği revizyonlar, çevre sorunlarının hayat üzerindeki etkileri ve genç kuşağın çevre sorunlarına bakış açısı paylaşıldı.

İsveç’in Stockholm kentinde, 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını anlatan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı  Ender Yorgancılar, sürdürülebilir kalkınma hedefinin çevresel şartların iyileştirilmeden mümkün olmayacağının bilinciyle daha sağlıklı bir çevre ve daha temiz bir dünya için farkındalık yaratmaya gayret ettiklerini ifade etti. Sanayi açısından bakıldığında çevre konusunun her geçen gün daha çok gündeme gelen, yeni düzenlemeler ile uyum çalışmaları süratle devam eden bir konu haline geldiğini belirten Yorgancılar şunları söyledi: "Küreselleşme, tükenen kaynaklar ve insanoğlunun doğayı ve kaynakları hor kullanması, çevreyi uluslararası bir boyuta taşımıştır. Bir yanda üyelerimizi değişen mevzuatlar ve şartlar karşısında bilgilendirirken, bir yandan da çevreye duyarlı üyelerimizi ödüllendirmeyi, sorumluluğunun gereği olarak görmektedir. Yönetim Kurulu Çevre Çalışma Grubumuz, ilgili tüm taraflar arasında iletişim ve işbirliği platformu oluşturmayı başarmış, sanayicimizin ve ilimizin çevre sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalar yürütmüştür."

EBSO’da düzenlenen panelde çevre açısından dünyanın geldiği konumun tartışılacağını söyleyen Başkan Yorgancılar, iklim değişikliğinin tarım sektörü ve dolayısıyla üretimi nasıl etkilediği hakkında fikir sahibi olacaklarını dile getirdi.

"ÇEVRE EVRENSELDİR"
Panelin açılışında konuşan EBSO Meclis Üyesi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi de, çevrenin evrensel düşünülmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekerek, "Çevre öyle bir şey ki siz ne yaparsanız yapın, komşu ülkenizden gelen kirli hava sizin hayatınızı etkiliyor. Sadece ülkemizi her yönüyle mükemmel yapmak bu işe yetmiyor. Birey olarak temel hak ve özgürlükler ne kadar evrenselse çevre de o kadar evrenseldir. Dünyanın bir ucundaki Kanada’nın bile yaptıkları bizim için önemli. Dünyanın çevre şartlarına uyumu gittikçe önem kazanıyor" dedi.

SIFIR ATIK PROJESİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da son 15 yıl içinde Türkiye’de ve dünyada bir dönüşüm yaşandığını belirterek dünyaya örnek olabilecek projelerin hayata geçirildiğini ifade etti. Türkiye’de çevreye çok önem veren uygulamalar olduğunu söyleyen Varan, "Çevre bizim için vazgeçilmezdir. Atıklar, israf, görüntü kirliliği başta olmak üzere dünyaya model olan 'Sıfır Atık' projemiz var. Bu projemize yaklaşık 20 sivil toplum kuruluşu dahil oldu. 2019 yılına kadar sürecek eğitimlere başlandı. İsrafın önüne geçmek için hazırlanan bu proje kapsamında atıkların ekonomiye kazandırılması noktasında ciddi tasarruf sağlanması hedefleniyor. Bir başkasının atığı bir başkasına hammadde olacakö diye konuştu. Kendi atığını toplayamama devrinin artık sona erdiğini söyleyen Varan, 2023 yılı sonuna kadar kamuyla birlikte tüm kurum ve kuruluşların  bütçeye bu açıdan katkı sağlayacağını belirtti. Müdür Varan, proje ile ilgili şöyle konuştu: "Yemek artıklarını çöpe değil hayvan barınaklarına gönderiyoruz. Pet şişe atıklarını başka bir üreticiye göndererek çocuklarımıza oyun alanı yapılıyor. 2019 yılı sonu ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, 2023’de ise Türkiye’de tüm alanlarda sıfır atık projesini yerleştireceğiz. Sıfır atık projesi, Türkiye’nin bütçesine 15 milyar TL gibi ciddi bir katkı sağlayacak. Sıfır atık projesi çevrenin olmazsa olmazını teşkil edecek."

Panelde Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ‘Tek Gezegen Tek Yaşam’, Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Ayşe Uzmay ve Gökçe Koç ‘İklim Değişikliğinin Tarımla İlişkisi ve Ekonomi’ konulu bir sunum yaptı.