Türkiye'ye geçen yıl 160 milyon dolar döviz kazandıran çekirdeksiz sofralık sultani üzümde 8 Ağustos'ta, Mevlana (Razaki) çeşidi sofralık üzümde ise 15 Ağustos'ta ihracatın başlayacağı bildirildi. Her iki üzüm cinsinde de ihracattan bir gün önce hasat yapılacağı belirtildi.

İhracata sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2020 yılında 110 milyon, 2021 yılında da 160 milyon dolarlık ihracat performansı gösteren çekirdeksiz sofralık sultani üzümde bu yılki rekoltenin ve ürün kalitesinin geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyledi. Uçak, 2022 yılında çekirdeksiz sultani taze üzüm ihracatından 200 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini vurguladı. Üreticilere ve ihracatçılara bereketli bir sezon dileğinde bulunan Uçak, "İzmir-Manisa-Denizli üçgeninde yaklaşık 60 bin üreticimiz 1 milyon 200 bin dekar bağ alanlarında üzüm üreticiliği yapıyor. Alıcı ülkelerin taleplerine göre ilaçlamalarımızı yapıp üretim yaptığımız takdirde emeklerimizin karşılığını alırız. 2022 yılını pestisitle mücadele yılı ilan ettik. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliğinde üreticilerimize yönelik çok sayıda bilgilendirme toplantıları düzenledik. 'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz' isimli projemiz kapsamında farklı noktalardaki bağlardan numuneler alarak pestisit analizleri yapıyoruz ve üzüm üreticisi bölgelerin pestisit haritasını çıkarıyoruz" diye konuştu.

Çekirdeksiz sofralık sultani üzüm ihracatında Rusya Federasyonu'nun 87 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldığını anlatan Başkan Uçak, şöyle devam etti:

"İkinci büyük ihraç pazarımız 22 milyon dolarlık tutarla Ukrayna, üçüncü ülke ise 15 milyon dolarlık ihracatla Beyaz Rusya olmuştu. Bu yıl Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna pazarında bir ihracat kaybımız olabilir. Buna karşılık Türk ihracatçıları alternatif ihraç pazarları bulacaktır. İhracat hedeflerimizi tutturacağımıza inanıyoruz." (DHA)