Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, swap anlaşmalarının  normalleşme döneminin önemli araçlarından biri olacağını söyledi.

Albayrak, swap konusunda Merkez Bankasının yoğun teknik çalışma yürüttüğünü belirtti. Bakan Albayrak, ekonomistler ve gazetecilerle bir araya gelerek  açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak "Geniş kapsamlı bir paket için hazırlanıyoruz. Hedefimiz bütçe açığı değil istihdam" dedi.

Swap konusunun piyasa uzmanlarınca tam anlaşılmadığına işaret eden Albayrak, "Konunun temelinde ticaret dengesi var. Biz her ülke  ile ticarette kendi para birimimizin kullanımı için adım attık,  daha da atacağız. Eşit işbirliği içinde ilişkilerin gelişmesi  ticaretin temeli. Yerel para cinsinden ticaret konusunu uzun  süredir dinlendiriyoruz. Bu konuda teknik çalışmalar devam ediyor,  ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle konuşmamız, artık adım atmamız  gerekli" dedi.

Albayrak, enflasyonda daha güçlü disiplinin meyvelerini almaya  başlayacağına işaret etti. Yılın ikinci yarısında enflasyonda hedeflerle büyük bir sapma olacağını düşünmediğini belirten Bakan Albayrak, "Tarımda verimli bir bahar geçti. Enflasyonda riski aşağı yönlü görüyorum" dedi.

Türkiye'nin döviz borçlanmasının azaldığını belirten Bakan Albayrak, dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda Türkiye'nin daha  pozitif bir iklimle karşı karşıya olacağını söyledi. Albayrak, "Türkiye son 3 ayda pozitif ayrıştı." dedi.

Yeni Ekonomik Programın(YEP) güncellemesinin zamanlamasının hayati olmadığını kaydeden Albayrak, "Çalışıyoruz, kredibilitesi  daha önemli." şeklinde görüş belirtti ve "Güncellenen YEP çizilen  çerçevesinin bu kadar geniş olduğu ilk paket olacak." diye konuştu.

Bakan Albayrak, herkesin taşın altına elini koyması gereken bir  dönemden geçtiğimize işaret ederek, "Bankalar ile periyodik olarak  buluşuyoruz verimli toplantılar oldu, taleplerini dinledik. Herkes  yeni döneme adapte olmalı yeni ekonomi bankacılık politikalarına  adapte olunmalı. Ülke olarak yeni döneme adapte olacaksak bankacılıkta  olacak. Yatırımı destek teşvik alanında adım gerekli, kayakları  verimli kullananların işini kolaylaştıracağız. Bankalar ile aynı  saftayız, hızlı adapte olanlar öne geçecek ekmek aslanın midesinde.

Olağanüstü dönem olağanüstü tedbir gerekir normalleşme oldukça bu  adımlar da normalleşecek. Her baş ağrısına aspirin dönemi geçti,  farklı şeyler yapıp farklı sonuçlar almamız gerekli. Hepimizin, reel  sektörün de mevcut kafa yapısından çıkması gerekli." şeklinde konuştu.

Bankaların da değişime uyması gerektiğini belirten Albayrak, "Artık farklı bir Dünya, farklı bir Türkiye var" dedi.

Albayrak, ithalata vergiyi fiyat artırımı için kullanan işletmelere  karşı kendilerinin de ona göre davranacaklarını belirtti.

Bakan Albayrak, danışmanlık şirketleri ile stratejik sektörler için teknik rapor çalışmalarına başladıklarını söyledi.
IMF'e anahtarı teslim etmediklerini kaydeden Albayrak, "Kusura bakmayın, bunu bekleyen yaklaşım değişecek. Bu düşünce kodunu  okuyamayanlar
tahminlerinde yanılmaya devam edecekler. Bizim  sorumluluğumuz ülkenin finansal güvenliğini korumak, buna göre adımlar  atacağız, muz cumhuriyeti değiliz." dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE DESTEK 280 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Bakan Albayrak, pandemi sürecinde toplam desteğin 280 milyar TL'yi geçtiğini belirtti. Albayrak, "Çarpan etkisiyle bu miktar 600 milyon
TL'yi geçti" diye konuştu.

Albayrak 1,5 aylık dönemde KOBİ'lere 150 milyar TL destek  sağladıklarına işaret etti.

Albayrak, Türkiye'nin tedarik zincirleri konusunda ciddi fırsatlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Çok güçlü bir rekabet avantajımız  var. Türkiye ve Dünyada değişim başladı." dedi.

Albayrak, BIST'in bu dönemde birçok ülkeden pozitif ayrıştığını, İstanbul Finans Merkezi içinde Fintech'in de yer alacağını da ifade etti ve "Normalleşmeyi Borsa'da da görüyoruz, her gün sermaye girişi oluyor." şeklinde görüş belirtti.

Bütçe ile ilgili gelişmelere de değinen Bakan Albayrak, Mayıs'ta ciddi bir toparlanma görüleceğini, Haziran'da da iyileşme olacağını belirtti. Albayrak, "Sınırlı cephaneyi doğru kullanmak gerek. İktisadi faaliyetlerin iyileştiğini gördükçe, doğru talepleri ayırabileceğiz." şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak, KGF konusunda farklı taleplerin değerlendirildiğini belirtti.