“ Vira Bismillah” diyerek denize açılan ve ağları balık dolu olarak limana dönen Foçalı balıkçılar, bereketli bir sezon yaşıyorlar. Bölgeye özgü kaya barbunlarından, çipura ve levreğe,  diğer bölgelerde de yakalanan hamsi ve sardalyaya kadar hemen her çeşitte hem boyutların büyük olması, hemde tutulan miktarın beklenenden çok olması memnuniyet yaratıyor. Sabah saatlerinde balıkçı barınağına yanaşan büyük tekneler ile, iskelelerde ağlarını boşaltan küçük balıkçılar, tuttukları balıkları İzmir ve Foça Balık hal’lerine gönderiyorlar.

Foça Balık Haline gelen balıkların bir kısmı mezata çıkıyor. Diğer kısmı balıkçı tezgahlarında  yer alıyor. Tezgahlar dolduktan sonra tezgah önüne konulan balık ve diğer deniz ürünleriyle dolu kasalar bolluğu gözler önüne seriyor. Fiyatların bazı türlerde yarıya düştüğü, bazılarında ise önemli miktarda ucuzladığı görülüyor.

BALIKLAR İRİ  SENE ÇOK BEREKETLİ

İlçede 20 yılı aşkın bir süredir balıkçılık yapan Ercan Kıpırdak bu yıl denizlerin çok bereketli olduğunu söyledi. Ercan Kıpırdak; “ 1 Eylül itibariyle av sezonu açıldı. Maşallah bu sene eskisi gibi değil. Çok balık var. Özellikle barbun, tekir, dil balığı, kay barbunu tavuk balığı, topan kefal, hamsi, sardalyamız bol.  Bereketimiz büyük. Balıklarımız iri. Geçen seneye nazaran fiyatlarda muazzam bir düşüş var. İri barbunlar 60-70, daha küçükler 30 - 40, sezonun çok güzel iri sardalyası ve  hamsiyi 20 liradan satıyoruz. Bütün halkımızı taze balık yemeye bekliyoruz. Özellikle önümüzdeki 15 -20 gün içinde taze ve güzel balıkları ucuz olarak alabilirler. Hatta bunlardan stok yapıp, evlernde dondurabilirler. Bu bolluk bir iki ay gider. Herkesi bu bollukta balık yemeye davet ediyorum” dedi.

NORMAL GÜNLERDE GELENİN 30- 40 KATI BALIK GELDİ

Balıkçılardan Murat Küçükdurgun’da balığın bol miktarda çıktığını söyledi. Murat Küçükdurgun; “ Sezon açılalı iki gün oldu. Balık bol miktarda çıkıyor.  Normal günlerde gelenin 30 -40 katı balık geldi. Fiyatlar yarı yarıya düştü. Barbunlar 120’den 60 - 70 liraya düştü.  Sardalya hamsi 15 liraya kadar düştü. Şimdi balık yemenin tam zamanı. “dedi.

FİYATLAR UYGUN

Hale balık almaya gelen vatandaşlardan emekli öğretmen Abdurrahman Kocacık fiyatlarda belirgin düşmeler olduğunu gördüğünü söyledi. Abdurrahman Kocacık; “ Av sezonunun açılmasının ikinci gününde balık pazarına geldim. Barbun fiyatlarında düşme görüyorum. Hamsi ve sardalyada tezgahlara gelmeye başladı. Onların iyatıda iki gün önce 25-30 iken bugün 20 liraya düşmüş. Fiyatlar uygun” Dedi.

YAZ SEZONUNDA YİYEMEDİĞİMİZ BALIKLARI TERCİH EDİYORUZ

Vatandaşlardan Ahmet Okur’da balık sezonunun açılması nedeniyle hale geldiğini belirterek; “Balıklar nihayet bollaşmış. Bereket var. Fiyatların da makul olduğunu gördük. Yaz sezonunda yiyemediğimiz pahalı balıkları bugün artık yemeyi tercih edeceğiz” dedi