80'den fazla ülkedeki çalışmalarıyla dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olan WFP'nin Türkiye genelinde 15 ilde hayata geçirdiği mesleki eğitim odaklı 'Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik' Programı'nın İzmir'deki ilk eğitimi, İZTO iş birliği ile hayata geçti. İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından başlatılan Deri Dikim ve Kesim Operatörü mesleki eğitim programı kapsamında, 12 kursiyere 3 hafta boyunca 120 saat teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

PERFORMANSLARI DEĞERLENDİRİLİP İSTİHDAM SAĞLANACAK

Eğitimleri tamamlayan kursiyerler İZTO'ya kayıtlı sektör temsilcilerinin iş yerlerinde İŞKUR aracılığıyla uygulamalı eğitim almaya başladı. 3 ay sürecek stajın sonunda katılımcılara dericilik mesleğinde yetkinlik kazandırılacak. İZTO'ya bağlı iş yerleri, katılımcının performansını değerlendirip uygun görürse sürekli istihdam edecek.

'TEKNİK VE ARA ELEMAN İHTİYACININ KARŞILANMASINDA ZORLUK YAŞIYORUZ'

Ekonomik kalkınmanın ve sosyal refahın sağlanmasının anahtarının, insan kaynağının iyi ve donanımlı yetiştirilmesi ve doğru değerlendirilmesi olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası ve İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Üyelerimizin sıklıkla dile getirdiği hususların başında, teknik ve ara eleman ihtiyacının karşılanmasında yaşanan zorluklar geliyor. Bu konuyu ilgili platformlarda dile getiriyor gerek odamız gerekse vakfımız aracılığı ile birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu konuda ayrıca odamız bünyesinde bir de Mesleki Eğitim Çalışma Grubu oluşturduk. Teknik işgücü yoğun çalışan sektör temsilcilerimizin ağırlıklı olarak yer aldığı komisyonumuzun amacı iş dünyası, eğitim camiası ve kurumlar nezdinde bir iletişim ağı oluşturarak mevcut sıkıntıların çözülmesine katkıda bulunmak. İhtiyaçların birinci ağızdan yetkili makamlara iletilmesi ve tüm tarafların iş birliğiyle çözümler üretilmesi sonucunda doğru işe doğru eleman yerleştirilmesine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" dedi.

'PROGRAM, NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YARATMAK İÇİN KATKI SAĞLAYACAK'

Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı'nın nitelikli iş gücü yaratmak için katkı sağlayacağını belirten Özgener sözlerine şöyle devam etti:

"İzmir Milletvekilimiz Ceyda Bölünmez Çankırı'nın girişimleriyle vakfımız ilk olarak Deri Dikim ve Kesim Operatörü mesleki eğitim programını başlattı. Pek çok sektörümüzde olduğu gibi dericilik sektöründe de yetişmiş ara eleman bulma sıkıntısı mevcut. Hem eğitim hem de iş garantisi sağlayan bu program ile dericilik konusunda teorik ve uygulamalı şekilde yetişmiş katılımcıları firmalarımız ile buluşturuyoruz. Kursiyerler, 3 ay süre ile staj-eğitim şeklinde çalışıyorlar. İlk eğitimi toplam 12 kişi ile tamamladık. İkinci eğitimdeki hedefimiz 14 kişiyi istihdam etmek."(DHA)