Emekli ve memurun maaş artışı ocak ve temmuzda olmak üzere yılda iki defa yükseliyor. Artış oranını ise geriye dönük 6’şar aylık enflasyon verileri tayin ediyor. Memur ve memur emeklisi için ayrıca, iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme sonuçları dikkate alınıyor. Toplu sözleşme en son 2021’de gerçekleşmişti.
Memur ve memur emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ocakta yüzde 2.5’lik ek düzeltmeyle zam, yüzde 7.5 olarak revize edilmişti. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı yapıldı.

İLK 6 AYDA YÜZDE 42’YE ÇIKMIŞTI
Memur ve memur emeklisine verilen zamlar toplu sözleşmedeki rakamlarla sınırlı değil. Enflasyon, zammı hangi oranda aşıyorsa bu farkla birlikte katsayı hesaplanıp maaşlara ekleniyor.
Temmuzda ilk 6 aylık enflasyon 42.35 olarak açıklanmıştı. İlk 6 aylık enflasyon ocak zammı olan yüzde 7.5’i geçtiği için memur ve memur emeklisine yüzde 7’lik sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı eklenmişti. Bu fark yüzde 34.85 (42.35-7.5) olmuştu. Böylece yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile maaş artışı yüzde 41.69’u bulmuştu.

YIL SONU YÜZDE 17’Yİ AŞABİLİR
Dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; ikinci 6 ayda hesaba dahil edilecek ilk üç aylık enflasyonu ortaya çıktı. Buna göre aylık artış temmuzda yüzde 2.37, ağustosta yüzde 1.46, eylülde ise yüzde 3.08 oldu. Böylece kümülatif artış yüzde 7.06’ya çıktı. Yani ikinci 6 ay için memur ve emeklisine verilen yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı şimdiden aşıldı. Geriye kalan son 3 ayda enflasyon aylık yüzde 3 artarsa kümülatif enflasyon yüzde 17’ye ulaşacak.
Böylece memur ve memur emeklisine 1 Ocak 2023’te yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı artı yüzde 10’luk (17-7=10) farkla toplam yüzde 18 zam yapılabilecek. Merkez Bankası anketinde yer alan yüzde 67.73’lük yıl sonu enflasyon tahmini de bu rakamları destekliyor. Net rakam ocakta açıklanacak 6 aylık enflasyonla belli olacak.

SSK VE BAĞKURLU NE KADAR ALACAK?
Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6’şar aylık dönemler itibarıyla enflasyon ne kadar belirlenmişse, o oranda zam alıyor. Şu anki duruma göre işçi ve esnaf emeklisinin maaşında yüzde 7.06’lık artış garantilenmiş oldu.
Eğer yine geride kalan son üç ayda (ekim, kasım, aralık) enflasyon aylık yüzde 3 seviyesinde artarsa 1 Ocak 2023’te SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 17 civarı zam yapılacak. Eğer ek bir düzenleme olursa bu zam oranı daha da yukarı, yüzde 23-25 seviyelerine çıkabilir. Asgari ücrette hatırı sayılır bir artışın gündemde olması bu yöndeki beklentileri de kuvvetlendiriyor.

TABAN MAAŞ 3500 LİRA
Taban maaşlar yani en düşük emekli maaşı daha önce 2 bin 500 lira olarak uygulanıyordu. Ancak son yapılan düzenlemeyle bu tutar 1.000 lira yani yüzde 40 artışla 3 bin 500 liraya çıkarıldı. İlk 6 aylık enflasyon zammından sonra maaşı 3 bin 500 liranın altında kalan emeklinin maaşı 3 bin 500 lira ödeniyor. Aradaki fark Hazine tarafından karşılanıyor.
Bu imkandan şu anda 1.7 milyon emekli yararlanıyor. Ocak ayında bu taban maaşta da enflasyonun üzerinde artış olması bekleniyor. Öte yandan temmuzdaki zamla 4 bin 289 lira olan en düşük memur emekli maaşı 1.788 lira artarak 6 bin 77 liraya yükselmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İYİ BİR ARTIŞ YAPACAĞIZ
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan; geçtiğimiz günlerde memur emekli ve işçilere yapılacak zamla ilgili, "Muhalefet sosyal medyada kendilerini oyalayıp dursunlar, biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Halkımızın alım gücünü artırmaya yönelik tedbirleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Yılbaşında işçi, memur, emekli maaşlarında iyi bir artış yapacağız. Yeni yılda enflasyondaki düşüşle birlikte ekonomide olumlu bir döneme girmiş olacağız, vatandaşımız rahat nefes alacak ve 2023 seçimlerini inşallah biz kazanacağız” ifadelerini kullanmıştı. (CNN Türk)