İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Japonya’daki Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen “Alberaber Uluslararası Tasarım Çalıştayı”nda toplam 24 öğrenci, sokak lezzetlerinin hazırlanmasını ve servis edilmesini daha cazip hale getirecek özel tasarımlar için çalışmalara başladı. 3 Eylül’e kadar devam edecek çalıştayda, 4’er öğrenciden oluşan 6 grup, bir yandan eşine rastlanmayan ürün, hizmet ve sistem tasarımlarını hayata geçirecek, bir yandan da üretim, tüketim, atık konularına ilişkin yeni çözümler geliştirecek. Türkiye’de üniversite ile şehir bütünleşmesinin ilk modeli olan Kampüsİzmir’de gerçekleşen çalıştayla, İzmir’in lezzetlerine ilişkin hangi tasarımların yapılabileceği, akademik anlamda ilk kez detaylı olarak incelenmiş olacak. Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen, sadece İzmir Ekonomili ve Japon öğrencilerin yer aldığı çalıştay sonunda ortaya çıkacak tüm tasarımlar önce Kampüsİzmir’de, daha sonra da Japonya’da sergilenecek.


“Japonya’nın önde gelen firmalarıyla tanışıyorlar”
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım  Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan, 12 öğrenci ve 2 akademisyenden oluşan 14 kişilik Japon ekibin, çalıştaydan önce İzmir’in tarihi yerlerini gezdiğini söyledi. Japon öğrencilerin Kadifekale Pagos Üretici Pazarı, Varyant, Kemeraltı ve Alsancak’ı inceleme imkanı bulduğunu belirten Dr. Özcan, bu sayede tasarım çalışması yapacakları lezzetlerin yapımını da yakından gördüklerini vurguladı. Dr. Özcan, “İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi’nin iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz çalıştay serisi, 2014 yılından bu yana devam ediyor. Sırasıyla, Japon öğrenciler ülkemize geliyor, bizim öğrencilerimiz de Japonya’ya gidiyor. Bu sayede öğrencilerimiz, uluslararası alanda faaliyet gösteren Japonya’nın önde gelen firmalarına, kendilerini tanıtma imkanı da buluyor” dedi.


“Girişimciye reçete sunuluyor”
Bu yıl gerçekleşen çalıştaya ilişkin de bilgiler veren Dr. Özcan, “İzmir’e özgü lezzetler konusunda hayata geçirilebilecek fikirler, bu çalıştayda ortaya çıkacak. Boyoz, kumru, gevrek, şambali tatlısı ve midye dolma gibi ayaküstü yenen sokak lezzetlerinin yanı sıra çalıştayda, Türk kültürü ve özellikle İzmir ile bütünleşen kokoreç, uykuluk ve söğüş gibi lezzetler üzerine de çalışılacak. Tasarımlar, aynı zamanda 2020 yılında düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları’nda da sergilenecek. Çalıştayda çok özel tasarımlar çıkacağına inanıyorum. Sadece ürün tasarımları değil, öğrenciler hizmetin sunumuna ilişkin fikirler de ortaya çıkarabilir.  Örneğin, midyenin daha rahat açılabilmesi ya da yenebilmesi için tasarımlar yapılabileceği gibi, midyenin sıcak olarak İzmir içinde hızlıca servis edilmesini sağlayacak bir sistem de hayata geçirilebilir. Öğrencilerin ortaya koyduğu tasarımlar ya da fikirler, ticari bir girişime dönüşebilir. Bu anlamda girişimcilere reçete de sunulmuş oluyor” diye konuştu.