Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvurulardan şimdiye kadar olumlu sonuç alınamadığını, Bakanlığın geç de olsa Ayhan Kökmen’ı ‘şehit’ kabul ederek ailesine haklarını teslim etmesi gerektiğini söyleyen Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Kaya, “Meslek aşkıyla yarınları yoğururken öğrencisinin kurbanı olan merhum Ayhan Kökmen hocamızın ‘eğitim şehidi’ kabul edilmesi ve şehitlik haklarından ailesinin yararlanabilmesi için Bakanlığa yapılan başvurular maalesef olumsuz sonuçlandı. Bu durum biz eğitim camiasını ve ailesini derinden üzmüştür. Bakanlık, emsal birçok karara rağmen Ayhan Kökmen hocamız için aldığı kararı düzeltmeli, geç de olsa hakkını teslim etmelidir. MEB misyonuyla bağdaştıramadığımız ve anlaşılmaz bir şekilde öğretmeni zora sokan, mağdur eden uygulamalarından bir an önce vazgeçmeli, onları en etkili ve güven verici tarzla korumalıdır” dedi.

EMSAL VAKALARDA ‘ŞEHİT’ KARARI ÇIKTI
Önceki yıllarda yaşanan ve ölümle sonuçlanan eğitimciye şiddet vakalarında birçok emsale rağmen Bakanlığın Ayhan Kökmen kararının yanlış olduğunu ifade eden Kaya, “12 Aralık 2012’de İzmir Karabağlar'da sınıfında öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülen Rabia Sevilay Durukan hocamızın durumuyla Ayhan hocamızın durumları neredeyse aynıdır. Bu vesileyle Sevilay hoca için takdir edilen şehitlik unvanının Ayhan hocamız için de takdir edilmesi önünde bir engel göremiyoruz. O dönem ailesi ve eğitimcilerin girişimleriyle, Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Sevilay öğretmen bir yıl sonra resmen şehit sayılmıştır. Şehitlik unvanının verilmesiyle ailemiz, yaşadığı üzüntüyü bir nebze dindirecek; bu yüksek onuru ömür boyu taşıyacaktır. Aynı ilde yaşanan bu iki elim olayda devletin farklı uygulamaları başta eğitim şehidi yakınlarımız olmak üzere tüm eğitim camiasını derinden üzmektedir. Sevilay öğretmen kararı emsal olmalı, Ayhan Kökmen hocamız için de aynı hakkı teslim edilmelidir. Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube olarak, konunun yakın takipçisi olacağımızı ve Ayhan hocamızın ‘görev şehidi’ sayılması için elimizden geleni yapacağımızın bilinmesini isteriz” ifadelerinde bulundu.

ŞİDDETİ KABUL EDEMEYİZ
Son zamanlarda okul içinde ve dışında eğitimcilerin maruz kaldığı şiddet olaylarında gözlenen artışın eğitimin işleyişini ve toplumsal huzuru ciddi manada tehdit eder boyuta geldiğini kaydeden Kaya, “Şiddetin neredeyse günlük hayatın parçası haline gelmiş olması, sıradanlaşması maalesef acı bir realite olarak bizi endişelendirmektedir. Eğitimcileri hedef alan ve hazin sonuçlara yol açan şiddet sarmalı her bakımdan üzücü olduğu kadar düşündürücüdür. Eğitim çalışanlarımızın şiddete maruz kalmaları asla kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü onlar bütün bir toplumun, aklını, duygusunu, dimağını, umudunu temsil ederler. Bugün gelinen noktada, öğretmene saygı sorunu, en temel meselelerimizden biri haline gelmiştir. Şiddet hadiseleri öğretmenlerin ruh dünyasında tamiri mümkün olmayan yaralar açmakta; mesleğe ilişkin güvenlerini kaybederek, mesleki verimliliklerinin düşmesine neden olarak eğitimin niteliğine de doğrudan etki etmektedir” diye konuştu.

CAYDIRICI DÜZENLEMELER YAPILMALI
Cehalete dayanan şiddetin veya şiddete dayanan cehaletin bir an evvel ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Herkesi ilgilendiren, belki hepimizin pay sahibi olduğu bu sebepler çok yönlü ve ayrıntılı araştırılmalıdır. Öğretmeni önemsizleştiren uygulamalar mesleğin onur ve itibarını zedelemiştir, zedelemektedir. Yaşanan mesleki erozyon öğretmeni savunmasız bırakmış saldırılara açık hale getirmiştir. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililerin iştirakiyle caydırıcı düzenlemeler yapmalıdır. Topluma verdiklerine ters orantılı olarak fazlasıyla mağdur edilen öğretmenlerimiz ilgisiz, desteksiz, çaresiz bırakılmamalıdır. Şiddete karşı kayıtsız koşulsuz öğretmenlerimizin yanında olarak, yetkililerin bundan böyle şiddeti sonlandıracak etkili önlemler alacağını ümit ve temenni ediyor, uğradıkları saldırı sonucu hayatını kaybeden bütün öğretmenlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.