İzmir Karataş Anadolu Lisesi’nde okuyan Çağatay Çokgenç (15) ve Yasin Can Çelik (15) kendilerinin ürettiği çekim ve yarış drone’larını İzmir Fuarı’nın teknoloji ve sanat kısmında sergiledi. Projeler geliştirmek istediklerini ve parçaların çoğunu Türkiye’de bulamayıp yurt dışından getirtmek zorunda kaldıklarını söyleyen liseli gençler, maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Drone’ları geliştirmeye başlama hikayelerini anlatan Çağatay Çokgenç, "Biz yazılım, mekanik ve elektrik-elektronik alanlarında uzun zamandır bir şeyler yapmaya çalışan, yapma hevesi olan kişilerdik. Okulda bir proje için maddi gelir elde etmemiz gerekiyordu, bir drone yapıp onunla yarışmalara katılıp gelir elde etme fikriyle başladık. Pilotajımız iyi oldu, yaptığımız drone’lar güzel oldu. Ailelerimizden de destek alarak devam etme kararı aldık ve buralara kadar geldik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın MEB Robot Yarışması’na katıldık, sonda bir hatamızdan dolayı yaklaşık 200 katılımcının arasından 7'nci olduk" dedi.

Çekim drone’larının özelliklerinden bahseden Çokgenç, "7 kilometre menzilli, istersek çekim görüntüsünü kumanda ile 100 km’ye kadar artırabiliriz. 45 derece ısıdan sonra gücü kesme, bir aksiyon kamera bir de dijital fotoğraf makinesi taşıyabilme gibi değişik özellikleri var. Şuan stantta olan pil ile havada uçuş dakikaları 8 dakika. Daha farklı pil kombinasyonlarıyla 20 dakikaya kadar uzatabiliriz. Yaptığımız bir drone’un şasesi bize ait. Diğerlerinin malzemelerinin bazılarını yurtdışından getirttik" dedi. Drone’ları şuan sadece çekim için kullandıklarını söyleyen Çokgenç, "Fakat aslında yaptığımız büyük drone’u silah veya tarım sanayiinde yapılan Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmaları için ürettik. Üzerinde 3-4 kg kaldırabiliyor. Tarımda ilaçlama, sulama, belirli bölgelerin 3 boyutlu modellemelerini yapabilme gibi amaçlara yönlendirmek için yaptık" diye konuştu.

220 KİLOMETRE HIZA ULAŞABİLİYOR
Yarış Drone’larını yurtdışından getirdikleri parçalarla yaptıklarını anlatan Yasin Can Çelik, "Motoru motor kontrolcülerine, motor kontrolcülerini de güç dağıtım kartlarına bağlayarak programlıyoruz. Programlamadan sonra droneun kişisel ayarlarını ayarlıyoruz. Yarış dronelarının en önemli farkı kullandıkları motordan dolayı yüksek devirlere ulaşıp 180-220 km hızlara ulaşabiliyor. Projelerimiz için sponsor arayışı için fuara geldik. Bunları yaparken ailemiz ellerinden geldiği kadar destek veriyorlar veya sanayide, lokantada çalışarak elde ettiğimiz gelirlerle bir şeyler yapıyoruz. Türkiye’de üretilmeyen parçalar olduğu için maddi desteğe ihtiyacımız oluyor" dedi.