İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşen eğitimlerde PERYÖN Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu “İş Hayatı Nasıl Bir Yeni Mezun Bekliyor?” ve “+1 değer” konularında eğitime katılanları bilgilendirirken PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Diğdem Pelikli ise “CV Hazırlama ve mülakata hazırlanma” başlığı altında mezun adayları ve yeni mezun kadınlara önemli püf noktaları aktardı.

Eğitimin ilk bölümde işverenlerin, yöneticilerin yeni mezun kişilerde aradıkları özelliklerin, kriterlerin ne olduğu, mezunların kendilerini nasıl farklı kılacakları, +1 değer kazanmanın iş yaşamlarında nasıl katkı sağlayacağı gibi konular konuşuldu. PERYÖN Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu, işverenlerin mezun kişilerden bekledikleri özelliklerin başında farklılık yaratması, girişimci olması, mezun olduğu bölümde ve çalışma alanında uzman olması ve teorik eğitimle birlikte uygulamalı eğitim ve tecrübeye sahip olmasının olduğunu söyledi. Bu özelliklerle sahip olan bireylerin iş hayatında her zaman bir adım önde olacağını vurguladı.



“İŞVERENLER +1 DEĞERE SAHİP OLAN MEZUNLARI TERCİH EDİYORLAR”

Amerika Birleşik Devletleri’nde konuyla ilgili olarak yapılan bir araştırmadan örnek veren Kalaycıoğlu, işverenlerin yeni mezunlardan bekledikleri özellikler hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

“ABD merkezli Ulusal Üniversite ve İşverenler Derneği tarafından yapılan ve ‘2018 İş Görünümü’ başlığı ile paylaşılan raporda işverenlerin yeni mezunlardan aradıkları yetkinlikler arasında sözlü ve yazılı iletişimlerinin güçlü olması, eleştirel düşünebilmesi ve problem çözme becerisinin gelişmesi, takım çalışması ve işbirliği konusunda uyum sağlaması, dijital teknoloji konusunda yetkin ve bilgili olması, son olarak da liderlik özelliklerini barındırması ve geliştirmesi olarak karşımıza çıkmakta. Bu özelliklere sahip olan ve kendini durmadan yenileyen, geliştiren yeni mezunlar işverenler tarafından tercih edilmektedir.”

Mezunların kendilerine +1 değer katmasının iş yaşamı için olmazsa olmazlardan biri olduğunu ifade eden Kalaycıoğlu eğitime katılanlara önemli tavsiyeler vererek eğitimi sonlandırdı.

“ÖZGEÇMİŞTE KENDİNİZİ, HEDEFLERİNİZİ, AÇIK VE ANLAŞILIR BİR BİÇİMDE YAZIN”

Eğitimin ikinci bölümünde ise PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Diğdem Pelikli ise CV Hazırlama ve mülakata hazırlanma konusunda önemli noktaları uygulamalı olarak katılımcılarla paylaştı. İdeal olan ve şirketlerin İK departmanları tarafından dikkate alınabilecek CV özelliklerinin neler olduğunu anlatan Diğdem Pelikli, özgeçmişte yer alması gereken başlıkların içerikleri hakkında bilgi verdi. “Özgeçmişlerde ilk olarak başvurduğunuz pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğiniz, kendinizi tanıtacağınız ve başvuru amacınızı belirteceğiniz kısa bir paragraf yazarak kariyer hedefinizi anlatabilirsiniz” diyen Pelikli, özgeçmişte yazılacak ön yazının da kişinin iş için kendisinin neden uygun olduğunu, ne için o şirkete başvurduğunu ve kariyer beklentisinin ne olduğunu gösteren içerikte olması gerektiğini söyledi.

CV’lerde giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin olması gerektiğini ifade eden Pelikli, İnsan Kaynakları departmanları tarafından cv incelemelerine 1-3 dakika arası süre ayrılmaktadır. Bu nedenle özgeçmişte yer alacak bilgiler açık, net ve anlaşılır olmalı, uzun paragraflardan kaçınılmalı ve özgeçmiş en fazla iki sayfa olmalı” dedi.

“MÜLAKATLARA HAZIRLIKLI GİDİN, SORULABİLECEK SORULAR ÜZERİNE DÜŞÜNÜN”

Mülakatların içeriği ve İK Uzmanları tarafından sorulabilecek olası soruları paylaşan Pelikli, mülakat öncesinde adayların firma ve pozisyon hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerektiği, başvurulan firma ve pozisyonu tercih etme nedenlerinin belirlenmesi, sorulabilecek sorulara hazırlıklı olunması gibi konularda mezunların dikkatli olması ve gereken hazırlığı yapmalarını söyledi. Pelikli mülakat sırasında adayların dikkat etmesi gereken noktaları katılımcılara anlatarak şu şekilde konuştu:

“Mülakat sırasında odaya giriş ve ilk izlenim önemlidir. Beden dili ve mimiklere dikkat edilmeli, görüşme yapılan kişiyle göz kontağı kurmaktan kaçınmamalıdır. Dikkat dağıtıcı hareketler de bulunmak karşı taraf için olumsuz etkiler bırakabilir.