Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile Fatih Projesi kapsamında okullara dağıtılan tabletlerden yedek durumda olan 86 tablet, 2018 yılında İzmir’deki 17 özel eğitim sınıfına dağıtıldı. İzmir Eğitim Bilişim Ağı (EBA), sınıf seviyelerine uygun doğru e-içeriklerin kullanılması adına tasarladığı sitede her türlü teknolojik platformda kullanılabilen uygulamalar da dağıtılan tabletlere yüklendi.


İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü EBA ekibinin engellilere yönelik de e-içeriklerin hazırlanması talebi üzerine içinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine uygun, müzik, matematik, yabancı dil gibi birçok branşta hazırlanmış 49 eğitici uygulama bulunan sitede 2015 yılından itibaren özel eğitim öğrencileri için 17 uygulama geliştirildi. İlk kez 2016-2017 yılları arasında yapılan engelli öğrencilere tablet dağıtımında, 8 özel eğitim sınıfına 126 tablet verildi. Alınan geri bildirimlerden tabletlerdeki uygulamaların öğrenci ve öğretmen motivasyonunu, öğrencinin odaklanma süresini artırdığı, el-göz koordinasyonunu geliştirdiği, eğlenceli öğrenme ortamı sağladığı sonuçlarına ulaşıldı. Engelli öğrencilere tablet dağıtımını Türkiye’de gerçekleştiren tek ekip olan İzmir EBA’nın geliştirdiği eğitici uygulamalara internet üzerinden tüm Türkiye erişebiliyor.


ÖZEL EĞİTİM ÖĞRENCİLERİNE TEKNOLOJİK EĞİTİM İMKANI
2016 yılından beri özel eğitim öğrencilerine tablet dağıtımında bulunduklarını anlatan İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Büküm, şöyle konuştu:
"İzmir genelinde özel eğitim öğrencisi olan okul müdürleriyle görüştük, yedek durumda olan tabletlere elimizdeki bütün uygulamaları yükledik. Bu uygulamaları özel eğitim öğrencileri için nasıl kullanabileceklerine dair eğitim verdik. Kendi okullarında öğrencilere bu tabletleri ücretsiz olarak verip, öğretmenler ve özel eğitim öğrencilerine hediye verelim istedik. Onların eğitim kalitesini yükseltmek için böyle bir çalışma yaptık. Bunu yaparken Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin aldık. Öğretmenlerimiz materyalsiz bir şekilde ders anlatacaklarına teknolojiyi kullanarak öğrenim görsünler istedik ve böyle bir organizasyon yapıp okullara dağıttık. Şu anda okullarımızda bu tabletlerle eğitim alıyorlar. Türkiye’de bunu yapan tek il İzmir. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu konuyu destekliyor. Geçen sene de bu gibi bir çalışma yapıp dağıtmıştık. Bu sene de aynısını yaptık, öğrenciler çok mutlu oldular. Engelli öğrencilerin eğitim kalitesi üzerinde inanılmaz bir etkisi oldu. Bir özel eğitim öğrencisine sözlü yada tahtada göstererek verebileceğiniz eğitim sınırlıdır, fakat akıllı tahta veya tablet üzerinden hazırlanan uygulamalarla ders verildiğinde öğrenciler çok hevesli oluyorlar." 



'TABLET ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK BİR PEKİŞTİREÇ HALİNE GELDİ'
Tablet dağıtılan okullardan biri olan Beydağ Atatürk İlkokulu’ndan hafif zihinsel engelli özel eğitim sınıfı öğretmeni Betül Köşlüoğlu ise şöyle dedi: "Teknoloji kullanımı öğrencilerde kalıcılığın sağlanması açısından çok daha faydalı oluyor. Hem öğrencilerin dikkatini çekiyor hem de daha çok eğlenerek öğreniyorlar. Normalde kartlarla ya da yazarak değerlendirme aldığımız zaman belli bir yerden sonra çocuklar sıkılıyorlar. Ama tablet olunca, kendileri dokunarak teknolojiyi kullanıyorlar ve bu onların daha çok hoşuna gidiyor. Tablet kullanımı öncesinde, bir oturumda değerlendirme yaptıktan sonra çocuk genelde daha fazla yapmak istemiyor, ama tablet kullanımı sonrasında kaç denemeye kadar yapmak istersek isteyelim çocuk katılım sağlamak istiyor. Ayrıca tablet, çocuklar için büyük bir pekiştireç haline geldi. Tüm gün eğitim veriyoruz, doğru davranışları sergilerlerse 6 saat eğitim sonunda son derste oyun için tablet kullanmalarına izin veriyorum. Sınıfımızda bir yıldız tablosu hazırlıyorum, her gün her derste yaptıkları davranışlar sonunda yıldız alıyorlar. 5 yıldız topladıklarında son ders tablet kullanma pekiştirecini veriyoruz. EBA içerik geliştirme ekibinin dijital şekilde yaptığı uygulamaları kullanıyoruz ve bizim çok işimize yarıyor. Teknoloji çağında olduğumuz için, sınıfımızdaki çocuklar da herşeyin farkında. Bizim okulumuz dezavantajlı bir bölgede, öğrencilerimiz tablet, telefon gibi teknolojik aletlere çok fazla sahip değiller. Bu yüzden onlar için de çok iyi oldu."