Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Selçuk’un açıklamaları şöyle:
(Uzaktan eğitim kararı nasıl alındı?) "Günlük olarak izleme değerlendirme yaptık. Tavsiye üzerine bu kararı aldık.
Gelişmeleri takip edip kararlarımızı sürekli güncelliyoruz. Defalarca okullara gittim. Gördük ki çok iyi bir düzen var. Biz bir uygulama yaptırdık ve bu uygulama ile her bir sınıf düzeninde öğrencilerin velilerin öğretmenlerin servis şoförlerini takip etme imkanı var. Toplumdaki genel artış okulları da risk altına sokuyor. Bilim Kurulu'ndan “okulların kapanmasını tavsiye ediyoruz” şeklinde bir karar ortaya çıktıktan sonra bizim “hayır kapatmıyoruz” demenin anlamı yok.

SINAVLAR NASIL YAPILACAK
Daha önce yapılan sınavlar geçerli olacak. Evlatlarımızı riske sokan bir şey yapmayız Mümkün olduğu kadar öğrencilerimizin öğretmenlerimizin dolaşmalarını azaltmayı hedefliyoruz. Bunu hedeflerken haftada bir gün sınava gidilmesi de doğru değildi. O yüzden sınavları erteledik. 4 ocakta okullar açıldığında hangi hafta neler yapılacak tarihleri belirledik. 4 ocak sonrası sınavlarda da eksik kalan ne varsa onların tamamlanmasını bekliyoruz.
Simülasyon olarak yaptığımız için tarihleri paylaşmak şu an doğru değil.

STAJLARIN DURUMU
4 Ocak tarihine kadar yapılmaması yönünde karar alındı.

KREŞLER NE OLACAK?
Bugün içinde olumlu bir haber yansıyacak. Çalışan annelerin okul öncesi eğitim kurumlarına çocuklarını verebilmesi yönünde bugün içinde olumlu bir haber yansıyacaktır diye düşünüyorum. Şu sırada onunla ilgili çalışmalar devam ediyor.

EBA’DAKİ SON GELİŞMELER
Şu an anlık 1 milyon kullanıcıyı sistemde tutabiliyoruz.

1.SINIFLARIN DURUMU
Okuma yazma öğreniyorum diye TRT’de bir kuşak hazırladık.
Ayrıca yaz okulu açtık. Okuma yazma eksiği olan çocuklarımız tamamlasın diye. Bu yine böyle devam ediyor. Tüm bunları hazırladık ve şu an kullanıyoruz. Sınıf gibi olamaz ama biz mümkün olduğu kadar eksiğimizi tamamlayalım. Ders kitabı dışında da ellerinde kaynak var bu sene ilk kez.

SADECE 1. SINIFLAR İÇİNİ OKULLAR AÇILIR MI?
Bu yine birlikte verilmesi gereken bir karar. Biz eğitimciyiz ve çocuklarımızın okullarda olmasını istiyoruz. Riske girene kadar bu çabamız devam ediyor. Ama riske girince bu duruyor.

ÖĞRETMENLERİN EK DERS ÜCRETİ VERİLECEK Mİ?
Öğretmenlerimiz bu süreçte çok daha fazla yoruluyorlar. Ve bu emeklerinin karşılığı olarak tabi ki hepsinin ek ders ücretleri verilecek."

MEB'DEN BEKLENEN HABER GELDİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine, okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime ilişkin yazı gönderildi.
Yazıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle resmi ve özel örgün eğitim ile hayat boyu öğrenme kurumlarındaki tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerine 20 Kasım-4 Ocak'ta uzaktan eğitim yoluyla devam edileceği belirtildi.
İlkokullarda, ortaokullarda ve ortaöğretim kurumlarında tüm derslerin canlı sınıf uygulamaları, TRT EBA TV, EBA portal ve açık kaynaklı diğer güvenilir platformlar üzerinden uzaktan eğitim yoluyla işleneceği anımsatılan yazıda, "Ancak Bakanlık ile ilgili kurumlar arasında yapılan istişareler sonucunda, resmi ve özel tüm anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda okul öncesi eğitim kurumlarında, haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak şekilde planlanacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Okulun fiziki imkanları doğrultusunda bir gruptaki çocuk sayısı en az 5 olacak şekilde şube tanımlamalarının yapılabileceği bildirilen yazıda, şunlar kaydedildi:
"Fiziki imkanları uygun okul öncesi eğitim kurumlarında, salgınla ilgili tüm tedbirlerin alınması şartıyla çocuk kulüpleri açılabilecektir. Çocukların ev ortamında da desteklenmesi amacıyla TRT EBA İlkokul kanalında her gün yayımlanan EBA Anaokulu kuşağını takip etmeleri ve ailelerin Temel Eğitim Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanan Erken Çocukluk Eğitim Takvimi ile diğer yayınlardan yararlanmaları sağlanacaktır. Okula kayıtlı olup yüz yüze eğitimi tercih etmeyen ailelerin çocuklarının kayıtları silinmeyecek, bu çocukların da EBA Anaokulu'nu izlemeleri ve diğer eğitim materyallerinden yararlanmaları için gerekli önlemler alınacaktır."