Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Fen Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Abacı Günyar ve ekibinin TÜBİTAK tarafından desteklenen projesi ile bilime sundukları katkılardan dolayı   tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Mantar enfeksiyonlarının bağışıklığı düşük insanlarda ölümle sonuçlanan ciddi hastalıklara sebebiyet verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Abacı Günyar, “Endofungal bakteriler, mantar miselyumu içinde simbiyont olarak yaşayan bakterilerdir. Mantar enfeksiyonları özellikle immun baskılı bireylerde ölümle sonuçlanan ciddi hastalıklara neden olmaktadır.  Bununla birlikte mantar miselyumu içerisinde endosimbiyont olarak bulunan bakterilerin mantar miselyumundan salınımı durumunda ciddi problemlere sebep olabileceği düşünülmektedir. Mantarların barındırdığı bakterilerin hem üretebilecekleri toksinler yönünden hem de yeni bakteriyel bir enfeksiyona sebep olma potansiyelleri nedeni ile saptanmaları çok önemlidir” diye konuştu.

“Endofungal bakteriler araştırılacak”

Prof. Dr. Abacı Günyar, “Çalışmamızda üniversitemizde mikoloji laboratuvarlarına gelen, sistemik enfeksiyon etkeni olarak izole edilen ve stoklanan mantar izolatlarında endofungal bakteri varlığının araştırılması amaçladık. Endofungal bakterilere yönelik araştırmaların kısıtlılığı ve rutin uygulamada klinik örneklerde üreyen mantarlarda bu bakterilerin araştırılmaması, tedavinin yalnızca antifungal olarak planlanmasına ve endofungal bakterilerin göz ardı edilmesine neden olabiliyor. Çalışmamızın mantarlar ile birlikte yaşayan endofungal bakterilere ilgiyi çekerek, planlanacak tedaviye de yardımcı ve yol gösterici olacağı düşünüyoruz” dedi.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Prof. Dr. Abacı Günyar’ın yaptığı projede; Prof. Dr. Süleyha Hilmioğlu Polat, Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin, Dr. Muhammed Alper Özarslan ve doktora öğrencileri Bahar Gökçen ile Bengi Aldı yer alıyor.