Ege Üniversitesi bahar ayında bağımlılıkla ilgili yeni bir projeye imza attı. EGEMM (Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi), İletişim Fakültesi ve Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan “Temiz Bir Nefes Al” projesi sigara bağımlılığı ile mücadele etmeyi hedefliyor. 


İletişim Fakültesi Dekanı ve Medya Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, “Her yıl yüzlerce kişinin hastalanmasına ya da ölümüne sebep olan sigara ile mücadele etmeliyiz. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bireyler görmek istiyorsak bu işe bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturarak başlamalıyız. Maalesef,  toplumumuzda sigara kullanım yaşı çok düştü. Kullanım sebebi her ne olursa olsun bu zehir hakkında toplumdaki her bireyi uyarmalı ve onlara sağlıklı bir beden ve zihnin en büyük nimet olduğunu hatırlatmalıyız” dedi. Göreve geldikleri günden bu yana sosyal sorumluluk projelerine ayrı önem verdiklerini belirten Dekan Prof. Dr. Gültekin, spor ve sağlık alanına dikkat çekmeye özen gösterdiklerini ve bu iki alanın herkes için önemli olması gerektiğinin de altını çizdi.


Projeye uzman bilgi ve deneyimiyle katkı sağlayan Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Görkem Yararbaş tütün kullanımının çeşitli yolları olduğunu ve bunun yaygın biçiminin ise sigara olduğunu ifade etti. Tütünün oluşturduğu dumanın 7 binin üzerinde kimyasal madde barındırdığını söyleyen Doç. Dr. Yararbaş, bu maddelerin sağlığa zararlı ve kanser gelişimine sebep olduğunu söyledi. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2011 yılından beri hizmet vermekte olan Sigara Bırakma Polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyen her bireye destek verdiklerini söyleyen Doç. Dr. Yararbaş, ALO 171 ile koordineli çalıştığını ve Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz ilaç tedavisi olanaklarını hastalara sunduklarını da ifade etti. 


Bir buçuk dakikalık, üç klip halinde Ege Üniversitesi youtube kanalında yayınlanan “Temiz Bir Nefes Al” projesinin koordinatörlüğünü ve kurgusunu İletişim Fakültesi doktora öğrencisi Hülya Arslaner Hamarat, kameramanlığını İletişim Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Tolga Geç, yayın sorumluluğunu Yasemin Kuleyin, yönetmenliğini Ayşe Alpak, grafik tasarımını ise Begüm Tangör ve Ozan Ahmet Aytemur üstleniyor.