Yeni tip koronavirüs pandemisinde bir numaralı risk grubunda bulunan, bakım evlerinde ölüme terk edildikleri ortaya çıkan, en çok can kaybı veren grubu oluşturan, hayatta kalabilmek için 2-3 aydır evde tecrit durumunda bulunan yaşlılara ekonomik faturayı ödetmeyi öneren bir ekonomist çıktı.

Britanya'daki Oxford Üniversitesi'nin prestijli Wellbeing Araştırma Merkezini yöneten Belçikalı ekonomist ve profesör Jan-Emmanuel De Neve, Belçika haber kanalı  VRT'ye verdiği demeçte öneriyi ortaya attı.

Koronavirüse yakalanma riskleri düşük olduğundan gençlerin pandemiye karşı alınan evde kalma önlemlerinden en az yararlanan grup olduğunu söyleyen Jan-Emmanuel De Neve, "Daha yaşlı kuşak, gençlerin hem ekonomik hem de zihin sağlığı bakımından kendilerini feda ettiğinin farkına varmalı" dedi. 

Durumu dengelemek için yaşlılara muhtemelen sadece bir kez alınacak korona-vergisi konulmasını öneren 41 yaşındaki ekonomist, vergi kapsamına alınmasını istediği yaş grubunun kaç yaşından başlayacağını belirtmedi.

Çoğunluğu emeklilik maaşıyla geçinen yaşlıların böyle bir vergiyi nasıl karşılayacağına da açıklık getirmeyen Oxford profesörü, 'en korunmasız konumdaki yaşlıları günah keçisine çevirdiğine' dair eleştirilerin hedefi oldu.

Twitter'da Belçikalı Müslüman bir kullanıcı, ekonomisti, Avrupa'da en yüksek vergilerin ve en düşük emekli maaşlarının olduğu ülkede böyle bir öneride bulunduğu için eleştirirken, sözkonusu olanların herkesin anne-babası, ninesi-dedesi olduğunu vurguladı.

Ancak bir yandan pandemi koşullarının zihin sağlığını bozduğuna işaret eden haberler geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) akıl sağlığıyla ilgili bölümü, çarşamba günü pandemi ve karantina koşulları yüzünden akıl ve ruh hastalığı oranlarında patlama yaşandığına dair uyarıda bulundu.

Diğer yandan koronavirüs yüzünden duran ekonomide çarkların yeniden dönmesi için çalışan hükümetlerin devasa kurtarma paketleri devreye sokmaları gerekiyor. 

Belçika'nın bu yıl borcunun GSYİH'sine oranının yüzde 100'ü geçmesi bekleniyor.

Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Güney Kıbrıs da aynı durumda. 

Avrupa'da işsizlik oranlarının gelecek aylarda ikiye katlanacağı öngörülüyor.

Gelgelelim yaşlılarda hem tecritten en çok etkilenen hem de orantısız çoklukta can kaybı veren grup.

Belçika'da koronavirüs ölümlerinin yarısı, bakım evlerindeki yaşlılardan oluşuyor. 

İtalya, İspanya, Fransa ve İrlanda'da benzer oranlar sözkonusu.

Hatta İtalya ve İrlanda gibi Avrupa ülkelerinde Kovid-19 kurbanlarının yüzde 90'ından fazlası, 60 yaş üstündekiler. 

Dolayısıyla De Neve'nin önerdiği yaşlılara korona-vergisini hayata geçirmek hükümetler açısından eleştirilerin ölüm mangasının karşısına çıkmak anlamına gelebilir.