Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) darbeci general Halife Hafter’e karşı elde ettiği önemli askeri başarıların ardından Libya’ya askeri harekât tehdidi savurdu. Sisi, uluslararası meşruiyeti bulunmayan Hafter’e Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa ile birlikte destek veren Mısır’ın gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği mesajını verdi.

STRATEJİK BÖLGE

Libya sınırına yakın bir bölgede askerlere hitap eden Sisi, Mısır’ın Libya’daki kırmızı çizgisinin Sirte ve Cufra olduğunu açıkladı. Hafter güçleri eski Libya lideri Muammer Kaddafi’nin memleketi Sirte kentini ocak ayının başında kentteki aşiretlerle anlaşarak ele geçirmişti. Sirte’nin güneyindeki Cufra Hava Üssü ise Sirte’nin elde tutulması ve Sirte ile Bingazi arasında yer alan Petrol Hilali bölgesine yönelik muhtemel bir harekatın başarılı olması için stratejik bir konumda bulunuyor.

HAFTER’E DEĞİNMEDİ

Mısır, BAE ve Fransa gibi ülkelerin, Moskova ve Berlin’deki ateşkes girişimlerini reddeden Halife Hafter’in son haftalarda ağır darbeler almasının ardından ‘ateşkes’ seçeneğini gündemlerine alması dikkat çekici. Konuşmasında, Trablus’a yönelik Nisan 2019’da askeri harekât başlatarak Libya’da son dönemdeki kanlı sürecin mimarı olan Hafter’in sürecin dışına itilmesine yönelik taleplere değinmeyen Sisi, “Artık gerek kendimizi savunma açısından gerek Libya’da seçilmiş tek meşru otorite olan (Tobruk’taki) Temsilciler Meclisi’nin talebi üzerine olsun Mısır’ın (Libya’ya) yapacağı herhangi bir doğrudan müdahale uluslararası meşruiyet kazanmıştır” diye konuştu.

KABUL GÖRMEDİ

Sisi’nin Hafter ve Saleh ile bilikte 8 Haziran itibarıyla Libya geneli için ateşkes çağrısı yaptığı Kahire Bildirgesi kabul görmedi. Diplomatik girişiminin kimse tarafından ciddiye alınmamasını eleştiren Sisi, “Ömrümüzde hiçbir zaman kimseye karşı savaş açmadık ve hiçbir kimsenin egemenliğine saldırmadık. Size saygı gösterdik ve müdahale etmedik. Çünkü tarihe, siz zor durumdayken ülkenize müdahale ettiğimizin yazılmasını istemiyoruz. Ancak şimdi durum değişti. Arap ulusal güvenliği ve Mısır-Libya ulusal güvenliği sarsılıyor. Libya’nın güvenlik ve istikrarından başka bir şey istemiyoruz. Bizim ağırbaşlılığımızı zayıflık, sabrımızı da tereddüt olarak algılayanlar yanılıyor. Bizim sabrımız, zayıflık ya da tereddütten değil, durumun netleşmesi ve gerçeklerin ortaya çıkması içindir” dedi.

Tiran ve Sanafir Adaları ve Etiyopya konularında üllkesinin ulusal çıkarlarını savunmada yetersiz kalmakla suçlanan Sisi eleştiriliyor. (Hürriyet)