Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Toplantısı için Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a giden Lavrov, gazetecilerin Türkiye'nin Suriye'de düzenlediği operasyona ilişkin soruları yanıtladı.
Ankara'nın kaygılarını anladıklarını ancak bunların Şam'ın çıkarları gözetilerek giderilmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, "Suriye krizinin en başından beri sürekli olarak Türkiye'nin sınırlarının güvenliğiyle ilgili kaygılarını anladığımızı belirttik. Aynı zamanda bu kaygıların Şam ve Ankara arasındaki 1998 tarihli Adana Anlaşması kapsamında giderilmesi gerektiğinin birçok kez altını çizdik. Türkiye ile Suriye arasında diyalog başlatmaya çalışacağız. Bunun iki tarafın da çıkarına olduğunu öngörmek için dayanaklarımız var" dedi. 

'ADANA ANLAŞMASI'NI ABD VE KOALİSYON ZORA SOKTU'
Lavrov, Türkiye-Suriye sınırındaki terör eylemlerinin bastırılması için müşterek çabaların sarf edilmesini öngören Adana Anlaşması'nın etkili biçimde uygulanmasının ABD ve uluslararası koalisyonun Fırat'ın doğusundaki eylemleri nedeniyle zora girdiğini vurguladı.   

'ŞAM İLE KÜRTLER ARASINDA DA DİYALOG BAŞLATMAK İSTİYORUZ'
Lavrov, Şam ile aşırıcılık ve terör faaliyetleri yürüten Kürt oluşumlar arasında da diyalog başlatmaya çalışacaklarını belirterek, hem Şam'ın hem de Kürt temsilcilerin buna ilgi gösterdiğini duyduklarını ifade etti.

'TÜRK-RUS ASKERİ İLETİŞİM HATTI FAAL DURUMDA'
Bu arada Lavrov, Rusya ile Türkiye arasındaki askeri iletişim hattının faal durumda olduğunu söyledi.