Dünyanın dört bir yanında T hücrelerinin Kovid-19'a tepkisini ölçen araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Bu yeni çalışmada, bağışıklık sisteminin beyaz kan hücrelerinin, Kovid-19'un Omicron varyantına karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturabildiğini ortaya kondu.

Omicron'un, diğer Kovid varyantlarından daha fazla sayıda mutasyona sahip olması nedeniyle bazen aşı veya enfeksiyon tarafından oluşturulan antikorlar tarafından bile tanınmayarak vücuda girebildiği biliniyor. Ancak, virüsün vücuda girmesi durumunda T Hücreleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin saldırıya geçtiği gösterildi.

Omicronda umut veren haber: Çare beyaz kan hücrelerinde olabilir

OMİCRON VARYANTI AŞILARIN HEDEF ALDIĞI KISIMDA MUTASYONA UĞRUYOR

Araştırmacılara göre, Omicron'un en endişe verici yönü, Kovid-19 aşılarının birincil hedefi olan Başak proteinindeki mutasyonların bolluğu. Başak kısmı, virüsün insanlarda hücrelere tutunup içeri girmesini sağlıyor. Mevcut aşılar, bu süreci bloke etmeyi amaçlayan nötralize edici antikorları üretirler, ancak bu antikorların önceki varyantlara kıyasla Omicron'a karşı daha az etkili olduğu söyleniyor.

Çalışma, aşılanmış veya önceden enfekte olmuş bireylerde T hücreleri tarafından hedeflenen başak proteininden virüs epitoplarının analizinde, sadece %20'sinin Omicron ile ilişkili mutasyonlar gösterdiğini buldu. Buna rağmen, araştırmacılar, bu mutasyonların virüsün vücudun T hücrelerinden kaçabileceği anlamına gelmediğini söylüyor.

Omicronda umut veren haber: Çare beyaz kan hücrelerinde olabilir

VİRÜSÜN T HÜCRELERİNDEN KAÇMASI MÜMKÜN DEĞİL

Melbourne Üniversitesi ve Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden yapılan yeni araştırmada, araştırmacılar, aşılanan veya hastalığı geçirip iyileşen hastalarda T hücreleri tarafından tanındığı tespit edilen epitop adı verilen 1.500'den fazla SARS-CoV-2 viral protein parçasını analiz etti. Araştırmacılar, Omicron'un T hücrelerinden kaçmasının pek mümkün olmadığı yönünde bulgulara ulaştılar

Melbourne Üniversitesi profesörü ve araştırmanın eş lideri Matthew McKay şunları söyledi: “Bir ön çalışma olmasına rağmen, bunun olumlu bir Haber olduğuna inanıyoruz. Omicron veya başka bir varyant potansiyel olarak antikorlardan kaçabilse bile, güçlü bir T hücresi yanıtının koruma sunması ve ciddi hastalıkları önlemeye yardımcı olması beklenebilir.

Omicronda umut veren haber: Çare beyaz kan hücrelerinde olabilir

Verilerimize dayanarak, örneğin aşılar ve takviye dozları tarafından ortaya çıkarılan T hücresi tepkilerinin, diğer varyantlarda gözlemlendiği gibi, Omicron'a karşı korunmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bunun, Omicron'a karşı küresel mücadelede biraz iyi haber sunduğuna inanıyoruz."