Amerika Birleşik Devletlerinin en kalabalık şehri New York bu sabah korkunç bir saldırıya sahne oldu. Olay bu sabah saat 08:30 sularında Sunset Park'taki 36. Cadde Metro  istasyonunda gerçekleşti. Görgü tanıkları metronun yoğun saatlerinde gerçekleştirilen saldırıda bir patlama sesi duyduklarını söyledi.

5 KİŞİ VURULDU, 13 KİŞİ YARALANDI

Yüzünde gaz maskesi ve üzerinde turuncu bir yelek bulunan orta yaşlardaki bir kişinin gerçekleştirdiği saldırıda  5 kişinin vurulduğu 13 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yaralıların durumuna ilişkin şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

RASTGELE ATEŞ AÇTI, İNSANLAR DUMANLAR İÇERİSİNDE KAÇIŞTI
Olay yerinden gelen fotoğraflarda yerde yatan yaralılar görünüyor. Görüntülenen kişilerin çoğu ayağından yaralanmış. Saldırı anına ilişkin görüntülerde  ise saldırganın rastgele ateş açtığı ve insanların dumanlar arasında kaçıştığı görülüyor.

Çok sayıda polis ve ilk yardım ekibinin gönderildiği istasyonda inceleme başlatılırken polis her yerde işgali belirlenen saldırganı arıyor.

New York metrosunda kanlı saldırı Çok sayıda yaralı var...
POLİS: ŞUAN İÇERİDE PATLAYICI YOK, GÖRGÜ TANIKLARI BİZİ ARASIN
Konuya ilişkin NYPD'den yapılan açıklamada saldırı sonrası çok sayıda patlayıcı ele geçirildiği ancak şuan istasyonda hiçbir patlayıcı cihaz olmadığını belirtildi ve görgü tanıklarının daha fazla bilgi için polisi aramaları istendi.

Twitter üzerinden uyarıda bulunan polis vatandaşların olay yerinden uzak durmasını istedi. İstasyondaki  D, N ve R hatlarındaki trenlerin erteleneceğini duyuruldu.

BIDEN'IN PROGRAMINI DEĞİŞEBİLİR

Iowa'ya gideceği bilinen ABD Başkanı Joe Biden'ın programını iptal edip  saldırının olduğu bölgeye gidebileceği belirtiliyor. 

RUSYA PROVOKASYONU MU?

Saldırıya ilişkin CNN Türk'e konuşan Yavuz Atalay bölgenin son derece merkezi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;

"New York metro istasyonunun her durağı sabah saatlerinde çok kalabalık. Patlayıcılara ilişkin detayları beklemek gerekiyor. Bu bilgi, bu işin çok ciddi boyutta saldırı olduğunu gösteriyor. Bu işin boyutlarını, Rusya'nın provokasyonu olup olmadığını biraz daha bekleyip görmek gerekiyor."

New York metrosunda kanlı saldırı Çok sayıda yaralı var...

HEM SİLAH HEM BOMBA VAR! ARKASINDA KİM OLABİLİR? 

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar CNN Türk'te yaptığı açıklamada bunun bir terör saldırısı olduğunun kesin olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi;

"En önemli olan şey silahlı saldırganın bunu hangi niyetle gerçekleştirmiş olduğu ve bağlantısı. Kritik bir eylem bu. Son derece hassas bir konjonktürde gerçekleştirilen bir eylem. Provokasyon da olabilir, manipülatif bir eylem de olabilir. Bir takım ırkçı profillerin yükseldiğini görüyoruz. ABD'nin kalbindeki eylem 'Amerikan Merkezi Aklı'nı etkilemeyi de planlamış olabilir.

New York metrosunda kanlı saldırı Çok sayıda yaralı var...
Amerika'da karşılaştığımız eylemler daha çok Amerika'nın kendi bünyesinde üretmiş olduğu sorunlardan kaynaklanıyordu. Amerika kıtasını etrafını çeviren okyanuslar genelde korur. DEAŞ çok yapmak istese bile oralarda çok fazla eylem yapamadı. Son derece kritik bir eylem olduğunu düşünüyorum. Amerikan devlet aklı bunu nasıl yorumlayacak bu da önemli. Hem silah hem de bomba var işin içinde. Sadece silah olsa, ABD bu tür eylemlerle çok karşı karşıya kaldı kendi içinde. Bomba olunca işin içine profesyonellik katıyor."

New York metrosunda kanlı saldırı Çok sayıda yaralı var...

Saldırının olduğu istasyonun çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı

ABD GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ BİR DÖNEME İŞARET EDİYOR
CNN Türk'e konuşan Uludağ Üniversitesi'nden Ferhat Pirinççi ise "Net olan bir şey, ABD'de yeniden 11 Eylül kadar olmasa bile bazı noktalara güvenliğin yeniden ele alınacağı yeni bir döneme işaret ediyor. İlk aşamada akla geliyor. Son dönemde bıçaklı, tüfekli saldırılar oldu. Rusya - Ukrayna savaşında bir mesajın verilme çabası akla geliyor. Çok uzak olmayan tarihte bunu gerçekleştiren kişiye dair ipuçları ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.